Ambrozija se širi, građani se guše, a stručnjaci beže iz Srbije

DSS
29. Avgust 2019.
Ambrozija se širi, građani se guše, a stručnjaci beže iz Srbije

Podatak Agencije za zaštitu životne sredine da je u avgustu zabeležena najveća koncentracija polena ambrozije od kada postoje merenja objašnjava ogroman porast  zdravstvanih  problema obolelih od alegrgija.  Prema nalazima Zavoda za medicinsku ekologiju od alergije na ambroziju pati više od 20 odsto stanovništva Srbije.

Dramatično pogoršanje zdravlja nacije prouzrokovano ovim uzrokom posledica je nebrige države, ministarstva zdravlja i zaštite životne sredine, kao i gradova i lokalnih samouprava dužnih da sprovode mere za suzbijanje ambrozije.

Dovoljno je navesti da je za ove potrebe Grad Beograd iz budžeta koji iznosi 134,8 milijardi dinara izdvojio samo 60 miliona dinara, odnosno 0,045 odsto. U ostalim gradovima i opštinama situacija je još gora.

Podsećamo da je srpski naučni tim predvođen Milošem Stankovićem dobio brojne eminentne svetske nagrade za izum uređaja koji pomoću struje i frekvencije uništava ambroziju u korenu. Od obećanja koje je 2014. godine dao tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali, da će se ovaj izum primeniti „kako bi se potpuno iskorenio problem ambrozije“, danas je ostala samo činjenica da je stanje gore nego ikada ranije, a da se vrhunski pronalazač Stanković iselio iz Srbije.

Očigledna je potreba da država pristupi ozbiljnom, sistemskom, dugoročnom rešavanju pitanja iskorenjivanja ambrozije i za ove namene izdvoji dovoljna sredstva.

Informativna služba DSS                       29.8.2019.