Jovanović za Politiku: Zemlji su potrebna nova lica, Srbija nije samo Vučić ili Đilas

Politika
17. Septembar 2019.
Jovanović za Politiku: Zemlji su potrebna nova lica, Srbija nije samo Vučić ili Đilas

1) Pojavila se nezvanična informacija da su vaši razgovori sa A. Šapićem o predizbornoj koaliciji - propali. Da li je to tačno? Ako jeste, u čemu je bio problem?

Nije bilo nikakvih problema. Naprotiv, komunikacija između nas je uvek bila izuzetno korektna, iskrena i potpuno otvorena. Tačno je, međutim, da nam se viđenja mogućih načina na koji bi saradnja mogla da se uspostavi ne poklapaju. Razumem perspektivu iz koje on posmatra stvari kao što on razume moju ali za sada će svako nastaviti svojim putem, najonormalnije.

2) Ko se, zapravo, povukao iz razgovora, Šapić ili Vi? Šapic je u intervjuu Politici nedavno rekao da neće da pravi "cenzus koalicije". Da li je uvideo da bi upravo to bio vaš savez?

Ni ja ne pravim „cenzus koalicije“ i ovde se o tome nije ni radilo. Niti se bilo ko iz bilo čega povukao. Jednostavno smo došli do zaključka da, u postojećoj situaciji, nemamo pravog osnova za dogovor. Ništa više, ništa manje.

3) Šta to znači za DSS, kako utiče na vaše pripreme za izbore?

U smislu priprema, ne utiče previše. Mi smo, uz izgradnju novog DSS, već bili krenuli da okupljamo, kako pojedince, tako i organizacije koje zaista žele da se stvari u Srbiji korenito promene. Zato ozbiljno spramamo izbornu platformu i okupljamo ljude koji imaju volje da menjaju ovaj, sada već, istruleli partitokratski sistem koji nas sperčava da suštinski uredimo Srbiju. Svi pričaju, s pravom, o stanju u medijima, partijskom zapošljavanju, odlivu budžetskih sredstava u privatne džepove, korupciji i stanju u pravosuđu a sve je to posledica jednog patološkog stanja našeg političkog sistema u kojem političke partije imaju prekomerni uticaj u svim navedenim sferama. Mi na prvom mestu hoćemo da menjamo izborni sistem i obezbedimo građanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu. Tom važnom izmenom bi se potpuno promenio način funkcionisanja političkih stranaka, kako iznutra tako i spolja. Uz strogu kaznenu politiku za dela sa koruptivnim elementom, uvođenje instituta prikrivenog islednika odnosno agenta provokatora i donošenje Zakona o poreklu imovine koji se neće odnositi na sve građane, kao što je sada predviđeno, već samo na nešto uži krug vršioca javnih funkcija od 1990. godine, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou, navedena promena izbornog sistema predstavlja apsolutni prioritet.

4) Da li ćete ući (ili možda već jeste) u razgovore s nekim drugim? Jeste li možda pričali sa Stamatovićem? S kim biste još mogli da nađete dodirne tačke vaših programa? Možda još neko iz SzS?

Nisam i ta rijaliti logika – ko će s kim – me ne zanima. Uostalom, ubeđen sam da su Srbiji potrebna sveža i nova lica i zato uvek pozivam građane da se aktivno politički angažuju jer nije ovo samo moja zemlja, niti je samo Vučićeva ili Đilasova, već je zemlja svih nas. I drugo, ako hoćete sasvim otvoreno, tačno znam šta hoću za Srbiju i kako želim to da uradim a za to mi su mi iznad svega potrebni poverenje i podrška ljudi i svu svoju energiju ću upravo na to usmeriti.

5) Pošto niste ozbiljnije razmatrali ideju bojkota izbora, da li ste sada bliže tome?

Naprotiv, vrlo sam ozbiljno razmatrao ideju bojkota i zaključio da je u ovakvoj situaciji on apsolutno nesvrsishodan. Deluje prilično očigledno da nema dovoljno energije niti volje koje bi učinile vaninstitucionalnu borbu –na koju će opozicija biti osuđena nakon bojkota – uspešnom. Teško da se ovaj nalaz može mnogo promeniti ali ćemo svakako pratiti situaciju. Odluku o izlasku na izbore doneće, kako stranački statut i nalaže, Glavni odbor onda kada oni budu raspisani.

6) SzS (ili njegove glavne stranke) će, izgleda,definitivno bojkotovati predstojeće izbore. Šta će, po Vama, biti rezultat toga?

Novi četvorogodišnji mandat dat SNS-u bez borbe.