Jovanović: Posle pobede Kurtija potreban konsenzus o reintegraciji KiM

Kosovo-online
08. Oktobar 2019.
Jovanović: Posle pobede Kurtija potreban konsenzus o reintegraciji KiM

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da je posle  izborne pobede lidera Samoopredeljenja Aljibina Kurtija važno videti da li će se u Srbiji “konačno napraviti konsenzus o neophodnosti reintegracije južne pokrajine u ustavno-pravni poredak Republike Srbije  i napraviti strategija kako to i u kom vremenskom periodu izvesti“.

On je za srpski portal Kosovo-online rekao da se Kurti još odstudentskih dana iskazao kao tvrdi separatista, ali da to i nije bitno jer je među Albancima uvek postojao konsenzus “kada je reč o otimanju južne srpske pokrajine”.

“Moguće je da će takse biti ukinute, ili u namanju ruku suspendovaneali ako je suditi po onome što je Aljbin Kurti najavljivao upredizbornoj kampanji, do obnove dijaloga ne bi trebalo brzo da dođeniti deluje, iz sadašnje perspektive barem, da takozvano razgraničenje može biti opcija koju će Kurti ozbiljno uzeti u obzir“, ocenio je lider DSS-a.

Komentarišući pobedu Srpske liste i osvajanje svih 10 mandata, Jovanović je kazao da je ideja da Srbi budu jedinstveni na KiM je sama po sebi ispravna i od izuzetnog je značaja jer ne možemo sebi da dozvolimo luksuz podele.

„Utoliko me ne žalosti previše što je srpski korpus, formalno barem,ostao nepodeljen. Naprotiv. Problem je međutim što je Srpska lista – osim što je vode ljudi problematičnih odnosno kriminalnih biografija – stavljena u funkciju pogubne politike koju vodi zvanični Beograd tj.politike razgraničenja odnosno predaje KiM alabanskim secesionistima“,zaključio je Miloš Jovanović.