Jovanović: Ne idemo na sastanak, sami treba da rešavamo svoje probleme (video)

DSS
09. Oktobar 2019.
Jovanović: Ne idemo na sastanak, sami treba da rešavamo svoje probleme (video)

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da ta stranka neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije uz posredstvo evropskih parlamentaraca i da smatraju da Srbija sama u okviru svojih institucija treba da rešava probleme.

"Za nas odluka da ne odemo na razgovore nema veze sa rezervisanim stavom po pitanju bojkota ni sa našim hladnim odnosima po pitanju evrointegracija, ali ima veze sa stavom našim da unutrašnje probleme i pitanja moramo da rešavamo mi sami u četiri zida naše kuće, isključivo u institucijama sistema Srbije i političkih aktera ove zemlje", rekao je Jovanović.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije istakao da je prosto ispod časti i dostojanstva za zemlju da stranci moraju da dolaze da posreduju u nečemu što su unutrašnja pitanja jedne zemlje.

Jovanović je naveo da nema razloga za učestvovanje jer kako je ocenio postojeći propisi su relativno zadovoljavajući, a problem je njihovo nepoštovanje i što je Srbija pretvorena u partijsku državu i što stranke kontrolišu manje više sve.

"Dok se ne oslobodimo od toga državi ništa neće krenuti na bolje", rekao je Jovanović.

Poslanik DSS Dejan Šulkić rekao je da vlast želi da EU disciplinuje opoziciju, a da opozicija od EU očekuje da "ukroti" vlast, a da je ustvari potrebno da Srbija sama u okviru svojih institucija rešava probleme.

Predsednik DSS osvrnuo se na izjavu pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da albansko ujedinjenje mora da se desi i da se Kosovo kroz neku vrstu federacije integriše sa Albanijom, navodeći da zna da ta ideja nije samo njegova i da Srbija mora na to da reaguje.

"Zbog tih težnji Albanaca da zaista naprave veliku Albaniju, mislim da je krajnje vreme da mi u Srbiji počnemo da gradimo konsenzus o reintegraciji južne srpske pokrajine u ustavno-pravni okvir Srbije. Kada govorim o načinu reintegracije mislim da kao narod ne smemo da isključimo nijednu opciju, jer u suprotnom ćemo pokazati slabost što će nam svi stostruko naplati i sebi ćemo nakačiti geopolitičku bedu na vrat", rekao je Jovanović.

On je istakao da Srbija mora jasno da kaže da od "tog posla nema ništa" i da ako im padne na pamet da realizuju tako nešto "može jako skupo da ih košta".