Jovanović za Novosti: Svaka čast Vučići i Đilasu, ali ja bih nešto drugo

Večernje novosti
14. Oktobar 2019.
Jovanović za Novosti: Svaka čast Vučići i Đilasu, ali ja bih nešto drugo

Zbog čega DSS pravi novi pokret na političkoj sceni i na koga računate da bi mogao da Vam se pridruži?

Zato što ovako zaista više ne ide i to svi znamo. Svaka čast i Vučiću i Đilasu, mnogo su dobri i divni ali ja bih ipak nešto drugo, novo i bolje. Mi smo u stranci izvršili smenu generacija, istinski počeli da gradimo jedan novi DSS i sada nastavljamo sa onim što mi je bilo u glavi od početka – a to je da okupimo što veći broj pojedinaca i organizacija koji su svesni činjenice da za ozdravljenje Srbije neće biti dovoljna samo promena aktuelnog režima već da je neophodna promena celokupnog političkog sistema.

Sa Šapićevim SPAS-om niste postigli dogovor o savezu. Da li je istina da je on tražio da bude lider nove zajedničke političke organizacije?

To više nije važno.

Mislite li da će međustranački dijalog kojim posreduje EU, a u kome vaša partije ne učestvuje, doprineti poboljšanju izbornih uslova?

Mi u tome ne učestvujemo jer smatramo da sopstvene probleme moramo sami da rešavamo, bez stranih posrednika. A sam dijalog će doprineti poboljšanju izbornih uslova u onoj meri u kojoj to režim Alkesandra Vučića bude dozvolio, ni manje ni više.

Na izborima 2016, DSS je bila na zajedničkoj listi sa pokretom Dveri. Verujete li da će na parlamenatrnim izborima 2020. preći cenzus ako izađe samostalno?

Ako donesemo odluku da izađemo na izbore, borićemo se, ne za cenzus, već za najbolji mogući rezultat i to kao Spartanci ako treba. Nemamo problem sa tim. Znamo mi da na ovoj ojađenoj srpskoj političkoj sceni nemamo saveznika, ni ja lično niti organizacija koju vodim. Naši jedini saveznici su građani Srbije od kojih ćemo tražiti poverenje i kojima ćemo ponuditi ozbiljan program kako bi prevazišli ovo naše sveopšte posrnuće.

Očekujete li da će specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog sa Prištinom Ričard Grenel dati šansu za prave pregovore, ili će, kao i do sada, u tom procesu sve ići u korist kosovske strane?

Jedino što očekujem je da se mi kao Srbi konačno trgnemo i da počnemo da radimo na stvaranju konsenzusa o neophodnoj reintegraciji naše južne pokrajine u ustavnopravni okvir Republike Srbije. Dosta je bilo sa glupostima i mišljenjem da su Arnauti jači od nas. Došlo je vreme da razradimo ozbiljnu strategiju efektivnog povratka srpske vlasti na celini državne teritorije. Ljudi moraju da znaju i shvate da će nas svaka slabost – volje, duha, pameti ili oružja – koju pokažemo danas, skupo, preskupo, koštati u budućnosti.