Poruka Rusije Srbiji: promenite politiku, Rusija će vas podržati

DSS
21. Oktobar 2019.
Poruka Rusije Srbiji: promenite politiku, Rusija će vas podržati

Svojim obraćanjem u Narodnoj skupštini Republike Srbije premijer Rusije Dmitrij Medvedev je građanima Srbije i srpskoj vlasti uputio jasnu poruku da zaštita srpskih državnih i nacionalnih interesa u procesu rešavanja problema Kosova i Metohije ima punu podršku Rusije.

Čvrsto je izrečen stav Rusije da je „spremna da pruži Srbiji svu neophodnu podršku očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije“ i da je „zainteresovana isključivo za mirno rešavanje postojećeg problema na osnovu Rezolucije 1244 SB Ujedinjenih nacija“.

Time je upućen nedvosmislen signal da će Rusija stajati iza kosovske politike Srbije koja je utemeljena na Rezoluciji 1244 SB UN i punog očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, koje Rezolucija garantuje. Prilika ne sme da se propusti.

Stekli su se uslovi i poslednji je čas da Srbija promeni sadašnju kapitulantsku politiku razgraničenja, odnosno priznanja secesije Kosova politikom zasnovanom na realnom i sa međunarodnom pravom usklađenim planom postupne reintegracije Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije.