Metla 2020: Inicijativa „Mali Šengen“ je preuranjena i u nekim delovima za Srbiju nepovoljna

Metla 2020
13. Novembar 2019.
Metla 2020: Inicijativa „Mali Šengen“ je preuranjena i u nekim delovima za Srbiju nepovoljna

Pokret „Metla“ smatra da je inicijativa za zaključivanje sporazuma neformalno nazvanog Mali Šengen, koji treba da zameni CEFTA sporazum, preuranjena i nesprovodiva u okolnostima nerešenih političkih problema među državama tzv. Zapadnog Balkana, što se već pokazalo neprihvatanjem učešća od strane Crne Gore i podeljenog, nejasnog stava BiH, kao i nao snovu iskustva sa nedoslednim sprovođenjem i čestim kršenjem CEFTA sporazuma.

Postavlja se i pitanje da li bi danas, kako je to učinjeno sa CEFTA sporazumom 2006. godine, UNMIK potpisao međunarodni ugovor koji seo dnosi na obaveze prištinske vlasti. Ukoliko ne, pa bi to potpisali predstavnici secesionista na Kosovu i Metohiji, takav sporazum bi bio u suprotnosti sa Ustavom Srbije i Narodna skupština Republike Srbijene bi mogla da ga ratifikuje, pa ne bi ni stupio na snagu.

Inače u normalnim političkim i geopolitičkim okolnostima, Pokret Metla 2020 smatra da je smislena inicijativa za zaključivanje sporazuma sa državama tzv. Zapadnog Balkana sa kojima Srbija ima suficit u spoljno trgovinskoj razmeni. Isto tako, od koristi bi bilo i jačanje saradnje u oblasti borbe protiv transnacionalnog kriminala i u oblastimigracija.

Međutim, sa stanovišta srpskih interesa nedovoljno je promišljena ideja o zajedničkim radnim dozvolama i automatskom priznavanju kvalifikacija i diploma bez dodatnih procedura. Pokret „Metla“ smatra da nedostatak radne snage u pojedinim oblastima, na koje se pozivaju oni koji se zalažu za potpunu liberalizaciju kretanja radne snage, može i treba da se reši efikasnim odobravanjem privremenog boravka i radnih dozvola stranim državljanima na zahtev poslodavaca.

Takođe, priznavanje kvalifikacija i diploma treba da bude odluka i odgovornost poslodavaca, izuzev u delatnostima od posebnog značaja za državu i kada je u svrhu nastavka školovanja.

U Pokretu Metla 2020 nalaze se Demokratska stranka Srbije, Tim za Život Zlate Đerić, predsednik Vojnog sindikata Novica Antić, Grupa zaprosperitet i lokalni pokret Starosedeoci iz Kraljeva.