Pozivamo Vladu da obustavi dalje aktivnosti na prodaji Komercijalne banke

Metla 2020
18. Decembar 2019.
Pozivamo Vladu da obustavi dalje aktivnosti na prodaji Komercijalne banke

Pozivamo Vladu Srbije da odoli svim spoljnim i unutrašnjim pritiscima i donese jedinu racionalnu odluku o obustavi svih daljih aktivnosti na prodaji Komercijalne banke.

Interesi EBRD, MMF-a i Svetske banke, kao ni lični interesi pojedinih članova Vlade ne smeju da odnesu prevagu nad interesom države da zadrži mogućnost uticaja države na dešavanja u finansijskom sektoru i finansijski sistem zadržavanjem vlasništva ove profitabilne banke.

Komercijalna banka, koja zahvata 11 odsto bankarskog tržišta Srbije, posluje stabilno i ostvaruje rast, natprosečno je likvidna i kapitalizovana, već tri godine ostvaruje godišnju dobit od preko 70 miliona evra i predstavlja stub stabilnosti bankarskog tržišta. Jednostavno, takva banka ne sme da se proda, jer bi se time celokupna kontrola finansijskog sektora prepustila strancima, sa nesagledivim negativnm posledicama.

U takvim okolnostima najmanje je važno što su obavezujuće ponude potencijalnih kupaca nekorektno niske i kreću se oko iznosa sedmostruke godišnje dobiti banke. Daleko je važnije da se nivo kontrole države nad finansijskim sektorom zadrži makar na postojećem nivou, a to bi se prodajom Komercijalne banke nepovratno izgubilo.