Jovanović: I posle Vučića može doći neko ko neće biti bolji, problem sistemski

n1
22. Decembar 2019.
Jovanović: I posle Vučića može doći neko ko neće biti bolji, problem sistemski

Lider DSS i član Predstavništa Pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović rekao je u Danu uživo da "nije neko ko je opterećen Aleksandrom Vučićem". "Jesam opozicija, možda i najoštrija, ali i posle Vučića može da dođe neko ko neće biti mnogo bolji, problem je sistemske prirode. Prva stvar koju bismo mi uradili je promena izbornog sistema, odnosno obezbediti građanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu", kaže on.

Kako je rekao Jovanović, uloga DSS i Pokreta "Metla 2020" na političkoj sceni Srbije je "otrženjujuća, lekovita, svrsishodna".

"Mi svakako jesmo izvršili smenu generacija, mislim da je to preko potrebno Srbiji, predsednik je bio ministar 1998. godine, veći deo opozicije je bio na funkcijama, a imate prilično loše rezultate, niz afera koje su nedopustive u iole demokratskom društvu - Krušik, doktorat Malog... Uloga novog DSS i Pokreta "Metla 2020" je da pruže neku svežinu i nova lica, zaista je urađena smena generacija", kaže Jovanović.

Dodaje da je možda čak i značajnije, ili podjednako važno, da otvore neke teme, daju neku dijagnozu i neke lekove kako prevazići ovo.

"Nisam neko ko je opterećen Aleksandrom Vučićem, jesam opozicija, možda i najoštrija, i posle Vučića može da dođe neko ko neće biti mnogo bolji, problem je sistemske prirode. Prva stvar koju bismo mi uradili je promena izbornog sistema, odnosno obezbediti građanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu", kaže on.

Ističe da misli da su nova lica neophodna, a da će se birači sami opredeliti.

"Obrni okreni, ova koja imamo sada ne valjaju. Da imam za koga da glasam, ne bih se bavio politikom", navodi Jovanović.

Govoreći o bojkotu izbora, rekao je da je vrlo rezervisan prema toj ideji.

"Čini mi se da ne može biti svrsishodan, ne može dati rezultat. Čini mi se da ne postoji ta energija, volja, snaga, čini mi se da nema energije za uspešnu vaninstitucionalnu borbu, koja je neophodna se bojkotuju izbori", kaže.

Ističe da će, kada izbori budu raspisani, Predsedništvo Pokreta "Metla 2020" doneti odluku, ali da je on lično bliži ideji izlaska na izbore.

"Ne vidim čime bojkot može da doprinese. Uslovi ne mogu da se promene, ja sam davao vrlo konkretne sugestije SzS kako protesti mogu da urode plodom, nažalost tako nešto se nije desilo, potencijal protesta nismo iskoristili, to je naša nesposobnost. Za bolje uslove se nismo izborili", ističe.

Kako je rekao, izlazak na izbore je svrsishodniji od bojkota.

"Postoji mogućnost da vas izaberu negde, da dođete u poziciju da možete da se čujete, da imate neka uporišta u zemlji. Ne zanima me mandat, zanima me da uradim nešto za zemlju", rekao je Jovanović.

Osvrnuo se i na međustranački dijalog pod pokroviteljstvom EU. Smatra da lične probleme ne treba iznositi pred strance.

"Možemo sami da ih rešimo. Jako dobro poznajem Zapad, ima dovoljno svojih problema i ne uspeva da ih reši. Ne vidim zašto ne bismo seli svi, a kada to nije slučaj, borićemo se svako svojim sredstvima. Neće se srušiti ni ova, ni bilo koja vlast preko noći, to je proces", kaže on.

Kaže da evroparlamentarci ne mogu da vide sve.

"Videli ste izveštaje, nekad su kritični, nekad nisu. Pozvali su SzS da promeni odluku o bojkotu. Ja sam rekao da će biti normativnih pomaka, ali onu suštinsku stvar - klijentelizam, kapilarne glasove, medijsku sliku, to ne mogu da vide, ne mogu toliko dobro da vide, a to su strašne stvari", kaže on.

Kaže da bi rezultati, ako izađe na izbore, bili mnogo gori nego u normalnim uslovima.

"To znači 'bolje išta nego ništa' za Srbiju. Mislim da se vrlo nepromišljeno ušlo u priču o bojkotu, dalo se vlastima sve vreme ovog sveta, režimu da polako, ali sigurno delegitimiše priču o bojkotu, dotle da EU kaže da uslovi nisu toliko loši i pozove da se odustane od bojkota", rekao je.

Kako je rekao, alternative su - bojkot koji je loš ili izlazak u nefer uslovima.

"Vlastima bojkot omogućava dvotrećinsku većinu bez ikakvog rizika. Ne znam šta vlast želi, znam šta je dobro za Srbiju i sve nas, bio sam nažalost u pravu za proteste", kaže.

Objašnjava da su građani Srbije "zamoreni srpskim političarima".

"Kad bih rekao da mi se gadi srpska politička scena, ne bih mnogo slagao. Mislim da fali mnogo kvalitetnijih ljudi, potrebno je da se osveži priča kvalitetnijim ljudima", kaže on.

Ističe da je i njemu kao građaninu, kao Srbinu, "bitno da ima uređenu državu".

"Ovde je sistemski problem, ne mogu iz pozicije opozicije da menjam sistem. Da biste menjali bilo šta morate da postanete vlast, sa mesta opozicije po definiciji stvari ne možete ništa da napravite. Stvari se menjaju onog trenutka kada dođete u poziciju da ih menjate", rekao je Miloš Jovanović.