Jovanović: Umesto priče o cenzusu, uvesti većinski izborni sistem

Metla info
16. Januar 2020.
Jovanović: Umesto priče o cenzusu, uvesti većinski izborni sistem

Član Predsedništva Pokreta Metla 2020 i lider DSS-a Miloš Jovanović izjavio je da su promene u izbornom sistemu potrebne, ali da one treba da znače uvođenje većinskog izbornog sistema.

Jovanović je za dnevni list Danas, povodom najave vlasti da će smanjiti cenzus na izborima, rekao da se o takvim stvarima vode razgovori među političkim partijama a „ne serviraju se arbitrarno, iz politikantskih razloga“.

„Promene jesu potrebne, ali tako što će biti uveden većinski izborni sistem, odnosno tako što će građanima biti omogućeno dabiraju ljude (imenom i prezimenom)“, istakao je jedan od lidera Pokreta Metla2020.

On je dodao da bi tako građani znali ko sunjihovi predstavnici i od koga mogu da traže odgovornost.

Većinski izborni sistem je u Srbiji važio samo na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, kada je zemlja bila podeljena na 250 izbornih jedinica i tada se glasalo direktno naizbornim jedinicama za konkretne predstavnike političkih stranaka.

Nakon dve godine, 1992. zakon je promenjen i usvojen je novi koji je uveo proporcionalni izborni sistem, gde se glasa za stranačke liste, bez konkrenog izjašnjavanja za poslanike po imenu i prezimenu.

Tada je uveden i izborni prag od 5 odsto,koliko je jedna lista morala da osvoji da bi ušla u parlament. Ideja vladajuće SNS je da se sada taj cenzus smanji na 3 odsto.