Jovanović: Bojkot nije rešenje! Bolje metla nego vešala!

Beograd
21. Januar 2020.
Jovanović: Bojkot nije rešenje! Bolje metla nego vešala!

Mislim da bojkot izbora nikako ne može da doprinese boljitku zemlje i plašim se da bi bio ono što je 2017. bilo glasanje za Belog Preletačevića - dakle pucanje u prazno. Ipak, nije lako ni izaći na ovakve izbore, medijska slika je loša, politički život jedva da postoji, vode se prljave kampanje... Ali između dva zla moramo da biramo manje, kaže u razgovoru za Informer Miloš Jovanović, lider DSS i član predsedništva Pokreta 'Metla 2020'.

- Konačnu odluku donećemo kolektivno u pokretu kada izbori budu raspisani ili malo ranije. S obzirom na to da se u Srbiji ne zna šta nosi dan, a šta noć, nismo hteli da brzamo. Ipak, i zbog stava o bojkotu i zbog mog temperamenta koji ne odustaje pre borbe, bliži sam izlasku na izbore. Ne želim da ostavljam Srbiju ni Vučiću ni Đilasu.

Skupština vam je sada bliža sa najavljenim nižim cenzusom od tri odsto?

- Ako izađemo na izbore, borićemo se do poslednjeg atoma za najbolji rezultat, pa nek bude i tri i šest i 22 odsto. Nije poenta šta je meni dobro, već šta je dobro za Srbiju. Činjenica je da ova mera matematički olakšava posao svakome ko izađe na izbore, a nije vlast. Ali tako važne odluke ne donose se politikantski, niti je na predsedniku države da menja zakon. Neophodna je široka javna rasprava. Takođe, nije dobra ideja ni usitnjavanje političke scene.

 Pa šta predlažete?

- Godinama se zalažem za promenu izbornog sistema na većinski. Da glasamo za čoveka po imenu i prezimenu. Ako želimo da uredimo državu, moramo da razbijemo političku moć stranaka koje ne smeju da budu male okupacione vojske koje tlače Srbiju.

* Zašto 'Metla'? Da li je koristite i kod kuće?

- Koristim je u dvorištu svoje zgrade zajedno s komšijama, jer se red održava metlom. Promene su neophodne, imamo partijsku državu, partijsko zapošljavanje, korupciju, tabloidizaciju... Voleo bih da građani shvate da ne mora sve ovako da izgleda i da je metla u njihovim rukama, da imaju odgovornost i moć da menjaju stvari. Jer građani zaslužuju bolje.

Srbi i SPC sada su ugroženi u Crnoj Gori?

- Balkan se može stabilizovati na dva načina. Ili ćete razdrobiti Srbiju do kraja ili će Srbija biti snažna i jaka. Poslednjih 30 godina prisustvujemo procesu srpskih poraza i drobljenju Srbije. I ovo u Crnoj Gori je jedna etapa u tom nizu. Milo Đukanović pravi crnogorski identitet nauštrb srpskog. To jeste antisrpska politika. Beograd mora da napravi ozbiljnu strategiju za jačanje Srbije da bi bila u stanju da zaštiti svoj narod svuda gde je ugrožen, od Crne Gore, preko Republike Srpske, do Kosova.

* Vuk Jeremić vas je prozvao da ste 'četka i metla' aludirajući na Šećeroskog...

- Ne mislim da na ludilo treba odgovarati ludilom, niti na prljavu kampanju istom merom. Ne bavim se drugima, pa mi je zanimljivo zašto se drugi bave nama ako smo tako 'beznačajni'? Borimo se najbolje što znamo i zato spavam kao beba.

* Niste podržali proteste opozicije? Zašto?

- Ne mislim da su vešala i motorne testere način da se Srbija menja. Ja biram metlu! Podržali smo početak protesta kada je napadnut Borko Stefanović jer niko u Srbiji ne sme da bude meta. Ubrzo smo shvatili da način na koji se protesti vode neće dati dobre rezultate.

* Ni Zapad vas ne zove na sastanke o izborima...

- Zapad traži vazale u Srbiji. Naš stav je jasan - nemam ja šta sa strancima da pričam o uslovima u Srbiji. Ko je Tanja Fajon da mene Srbina uči bilo čemu?! Srbija malo duže postoji i malo je ozbiljnija država, uz dužno poštovanje prema Sloveniji i Slovencima. Mora da se zna ko kosi, a ko vodu nosi. Nisam ni znao ko su ti ljudi dok ih nisam izguglao. I ona i onaj Filken... što zvuči kao neki hotel. Neka hvala, imate vi dovoljno vaših problema, mi ćemo sami da rešavamo svoje.