Popović za Blic: Šta će biti dan posle bojkota?

Blic
05. Februar 2020.
Popović za Blic: Šta će biti dan posle bojkota?

1. Da li je DSS bliže bojkotu ili izlasku na izbore?

O tome će odluku doneti organi stranke, ja nisam njihov član. Imam svoje mišljenje, ono ne mora da bude podudarno sa stavom većine. Odluka opozicionih stranaka jeste teška, ni odluka o bojkotu, ni odluka o izlasku na izbore nisu bez mana, nema ovde dobrih, već samo loših odluka. Da živimo u demokratskom društvu, pitanje izlaska ili bojkota se ne bi ni postavljalo. Nije se postavljalo 2004., ni 2007., ni 2008. Sama činjenica da ova dilema postoji, govori o karakteru i društva i vlasti.

2. Zašto mislite da bojkot nije rešenje?

Meni je lično najbliže rešenje koje je zagovarao g. Vukadinović, dve opozicione liste, jedna evrounijatska, druga koja se zalaže za slobodnu Srbiju, i borba za što je moguće veću izlaznost, a ne njeno obaranje. Opozicija uvek, bez obzira na sve drugo, ima šanse kada izlaznost raste, ne kada pada. Osim toga, ukoliko ne želite da vlast dobijete na ulici, morate ići, koliko god se dugo može, izbornim putem. Čak i u teškim, gotovo nemogućim uslovima. Ponoviću ono što je već rečeno, šta će oni koji bojkotuju raditi dan posle? Jesu li u stanju da dovedu do suštinske građanske neposlušnosti i tako dovedu do izbora? Njihove dosadašnje aktivnosti mi jednostavno ne dozvoljavaju da verujem da je to moguće. Da li oni koji su za bojkot dozvoljavaju mogućnost da možda greše u proceni, jer svako od nas greši? Ili, kao SNS, imaju komunističku mantru o svojoj nepogrešivosti i apsolutnom ništavilu svih onih koji u tu nepogrešivost sumnjaju? Pa najveći je deo SZS-a svojevremeno verovao da su „Evropska Unija i Kosovo dva odvojena koloseka“.

3. A da li postoje uslovi za poštene izbore?

Ne, i tu sam potpuno saglasan sa onim delom opozicije koji o tome govori. Urušene su institucije, ukupna medijska slika je, po mome sudu, najgora od pada Berlinskog zida, sloboda govora je ugrožena, a na primerima poput onog gospodina Obradovića, vidimo i da su ugrožene slobode posle govora. Živimo u zemlji u kojoj ne postoji elementarna sigurnost, može da se gradi bez dozvole i da se ne ruši, može da se maršira prestonicom u fantomkama sa sve bagerima i ruši bez posledica, može da se krši Ustav, stotine ubica mogu, po tvrdnjama države, da se šetaju Jajincima, spremaju atentat na sadašnjeg predsednika države, a da policija nikoga od njih ne uhapsi. Nema poštenih izbora ako nema ozbiljnog dijaloga između vlasti i opozicije oko najznačajnijih tema u Skupštini, ali i van nje, u javnosti. Nema poštenih izbora, ako ne znamo neke elementarne istine. I stoji kritika sadašnjih vlasti da se puno onoga zbog čega se oni sada kritikuju može primeniti i na vlast DS-a od 2008. godine. Tu je SNS u pravu. U nekim oblastima zbog kojih su kritikovani, sada stanje manje loše. U većini je mnogo gore.

4. Prema poslednjim istraživanjima DSS je na 2,3 odsto. Da li vas ohrabruje najava spuštanja cenzusa na tri odsto?

Suštinski je problem u tome što se izborna pravila menjaju bez ikakvog ozbiljnog društvenog dijaloga. To dodatno urušava institucije ove zemlje, i govori o karakteru vlasti. Nama je potrebna temeljna promena političkog sistema, davanje realne vlasti građanima, a ne strankama, potrebna nam je zemlja u kojoj će se ljudi vrednovati prema svojim znanjima i kvalitetima, a ne prema kupljenim diplomama i broju stranačkih preleta i knjižica. Moguća korist ili šteta za neku političku opciju su nevažni. Na šteti je društvo.

5. Retko se pojavljujete u javnosti, hoćete li uzeti neku aktivniju ulogu u kampanji ukoliko definitivna odluka bude da DSS ide na izbore?

Ukoliko je to potrebno politici u koju verujem, politici koja će za cilj imati slobodnu Srbiju van EU, koja će skloniti evrounijatsku zastavu sa srpskih institucija, politici koja će čvrsto svuda i na svakom mestu, suštinski, a ne monolozima na televiziji, braniti Kosmet u sastavu Srbije, politici koja će jasno stati iza srpskog naroda i svoje crkve tamo gde je ugrožen, a ovih je nedelja to u Crnoj Gori, učestvovaću, kao i svaki član uvek u izbornoj kampanji. Naravno, ako stranka učestvuje na izborima.