Omogućiti pružanje pomoći licima kojima je neophodna tuđa nega

FOTO: OZONPRESS
29. Mart 2020.
Omogućiti pružanje pomoći licima kojima je neophodna tuđa nega

Brojni građani Srbije, kojima je neophodna tuđa nega, dramatično su pogođeni merama potpune zabrane kretanja onih lica koja im pružaju pomoć.

Naime, nemali broj lica u Srbiji prima pomoć i negu - koja je neophodna onima koji ne mogu da se samostalno kreću, hrane, presvlače, održavaju ličnu higijenu - od članova porodice i prijatelja koji su i sami stariji od 65 godina.

Sadašnjim merama ograničenja kretanja i policijskim časom onemogućen je dolazak upravo tih lica i članova porodice čime su lica kojima je potrebna pomoć prepuštena sebi i potpunoj bespomoćnosti.

Svesni svih poteškoća s kojima se Vlada suočava kao i složenosti celokupne situacije, predlažemo da se ovaj problem uzme u razmatranje i reši tako što će Vlada, odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, omogućiti da se lica koje se staraju o nemoćnim osobama izuzmu od  zabrane kretanja i da im se odobri kretanje po unapred utvrđenoj ruti i u određeno vreme, kako bi im se omogućilo da obave svoje obaveze pružanja pomoći nemoćnim licima.