Jovanović: Vučić išao i tamo gde mu nije mesto

n1
30. April 2020.
Jovanović: Vučić išao i tamo gde mu nije mesto

Miloš Jovanović, predsednik DSS-a, izjavio je da sve što se više približava kraj zdravstvene krize, ona se sve više koristi za politizaciju. On je istakao da pokret "Metla" želi da promeni ovaj izborni sistem, kako bi "slomili snagu stranaka". "One moraju da postoje, ali političke stranke ne mogu funkcionisati na način na koji to rade u Srbiji", naveo je Jovanović.

"Demokratska stranka Srbije nije učestvovala na sednici parlamenta ni juče ni danas, mi smo bojkotovali parlament i pre ovoga, i nismo videli razlog da se to menja u ovom trenutku. Nekako mi se čini da polako izlazimo iz ove krize, i kako se sve više približavamo kraju, tako se sve više politizuje, čini mi se da je sve više strasti a sve manje razuma. Nekako uspevamo da sa političkom scenom i to zaprljamo i da tamo, gde bi trebalo da pokažemo jedinstvo, uspevamo nekako da suprotno tome stvari uvodimo u koloseke kojima nije ni mesto ni vreme. Mislim da je to današnja sednica i pokazala", navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, priča o Skupštini Srbije i sednicama je "prenaduvana", jer je ovaj saziv pri kraju, i bliže nam se izbori.

Govoreći o razlozima za bojkot parlamenta, kaže da su se odavno solidarisali sa ostatkom opozicije.

"Ne kažem da je to bila najpametnija odluka nas kao opozicije, ali kada odlučite i krenete, prilično bi bilo besmisleno da na kraju mandata se vraćate", ocenjuje Jovanović i dodaje da proteklih mesec i po dana stvarno nije trebalo da epidemija postane mesto borbe vlasti i opozicije.

"Na sreću, vraćamo se u normalne političke tokove i potpuno ćemo otvoriti političku raspravu na najrazumniji mogući način", dodaje Jovanović.

"Vanredno stanje, ko god da je bio na vlasti, bi morao da uvede, s obzirom na to da je to bio jedini način da možete da pomerite izbore. I ovo je potpuno nezavisno od priče da li izbori treba da se bojkotuju ili ne. Izbori su redovni, Ustavom su propisani i jedini način da ih pomerite je bilo uvođenje vanrednog stanja. To nije ni podrška vlasti ni državi, već konstatacija, elementarne činjenice. Što se tiče slobode kretanja, sve države su imale dva modela, švedski i model koji je preduzelo više od 90 odsto država", napominje Jovanović.

Vlasti zamera korupciju, stranačko zapošljavanje, kosovsku politiku koja je "protivustavna".

"Vi ste u ovoj krizi videli koliko je država važna, koliko su institucije važne, koliko je zdravstvo u ovom slučaju važno. Građani su delom imali veliku skepsu prema stručnjacima koji su vodili ovu epidemiološku krizu. Ja ne dovodim u pitanje struku, ali je činjenica da su građani više ne veruju stručnjacima, ko god oni bili. Vlast je odgovorna za to. Kada je stranačka knjižica važnija od znanja i zalaganja, onda sa pravom sumnjate. Možda sumnjate bez razloga, ali su mnogi sumnjali", ističe Jovanović.

Dodaje da zbog svega toga pokret "Metla" želi da promeni ovaj izborni sistem, kako bi "slomili snagu stranaka".

"One moraju da postoje, ali političke stranke ne mogu funkcionisati na način na koji to rade u Srbiji. U pitanju su male okupacione vojske. To se videlo u ovoj krizi. Vučić je bio i tamo gde mu je mesto, i tamo gde mu nije bilo mesto. Ali, na to smo navikli, od Feketića, kada je iznosio dete iz smetova, sada su njihovi aktivisti pružali pomoć penzionerima pod plaštom SNS-a. To su sve sporedne stvari u ovoj krizi, a vrlo poznate stvari. To što sam zamerao i ranije, zamerao sam i sad, a zameraću i ubuduće", kaže Jovanović.

Govoreći o učešću u opozicionom protestu, navodi da će ovo biti poslednji vikend gde će biti ograničenje kretanja i kaže da bi ga bilo sramota da od toga pravi političko pitanje.

"To je i dalje stručno pitanje. Epidemija jenjava, svuda jenjava. I ja imam decu, i ja živim u ovom gradu, i meni bi bilo bolje da mogu da izađem za prvi i drugi maj, nego da ostanemo kući. Ali to nije moja odluka. I trudim se da budem odgovoran i racionalan, i ja bih tu poslušao struku. I ne bih pravio od toga političko pitanje, jer to nije", naglašava Jovanović.

"To je kao da počnete da kritikujete sudiju u 88. minutu zašto ne svira kraj, a znate da će kraj biti za par minuta", ocenjuje on. 

"Ako krenemo u borbu protiv vlasti sa pričom o koroni, napravićemo grešku, jer na toj priči ne treba sticati političke poene. Ono što je važnije, ako ostanemo na toj priči, napravićemo amnestiju za vlast za sve ono što apsolutno ne valja", naglašava Jovanović i podseća na mnoge afere trenutne vlasti.