Jovanović: Reintegracija Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak Republike Srbije jedino je rešenje

10. Jul 2020.
Jovanović: Reintegracija Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak Republike Srbije jedino je rešenje

Opšte je poznata činjenica da bez Srbije nema rešenja problema Kosova i Metohije i s toga Srbija ne sme da razgovore o ovom pitanju pod okriljem Evropske unije prihvata kao suđenje na kome neko drugi odlučuje i presuđuje o sudbini države i naroda.

Zato su izjave predsednika Republike Aleksandra Vučića da će u Briselu „braniti srpske interese“ i „da je Srbija spremna na kompromis“ nedopustive.

Srbiji nije potreban advokat, branilac, koji će da zaključuje kompromisno poravnanje sa secesionistima, već neko ko će uvek, svakome i na svakom mestu da jasno kaže da uređenje odnosa Srba i Albanaca na KiM može da bude isključivo u potpunoj saglasnosti sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Postupna reintegracija Kosova i Metohije u puni ustavnopravni poredak Republike Srbije jedino je moguće rešenje. Drugog nema.

Zato je potpuno neprihvatljivo da srpska javnost saznaje od specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka da je u pripremnim razgovorima u Beogradu i Prištini dogovorio „konkretne korake, metodologiju, modalitete i prioritete“ nastavka dijaloga na postizanju tzv. sveobuhvatnog sporazuma koji će „rešiti sva otvorena pitanja jednom za svagda“, a da o tome nijedne reči nije čula od predsednika Republike ili predsednice Vlade.

Pitanje Kosova i Metohije odavno je rešeno „jednom za svagda“ – Kosovo je Srbija i s tim se niko neće – neće smeti, neće moći – nikada igrati.