Jovanović: Ćeraćemo se još, imamo volju da menjamo Srbiju

Kurir; FOTO: Beta/Milan Obradović
14. Jul 2020.
Jovanović: Ćeraćemo se još, imamo volju da menjamo Srbiju

Demokratska stranka Srbije (DSS) na minulim parlamentarnim izborima nije uspela da pređe cenzus. Pokret Metla 2020, u okviru kog je i ova stranka učestvovala u trci za parlament, osvojio je tek 2,4 odsto glasova, ali predsednik DSS Miloš Jovanović u intervjuu za Kurir poručuje da su u kampanji pokazali i ozbiljnost u pristupu i programu i energičnost i svežinu.

Međutim, priznaje i da to očigledno nije bilo dovoljno ovaj put.

Voleo bi, dodaje, da može da kaže da su negde pogrešili, barem bi znali šta da menjaju.

- Ali, iskreno, naš deo posla smo uradili najbolje što smo umeli i odjeci su bili jako dobri tokom čitave kampanje. Uostalom, na mnogo mesta smo prešli cenzus. Imaćemo poslanički klub čak i u pokrajinskoj skupštini. Istina, onaj najvažniji cilj - a to je da budemo prisutni u Narodnoj skupštini, nismo ispunili. Ali skoro da niko nije.

Kad god neka stranka ne pređe cenzus, poteže se pitanje odgovornosti predsednika.

- Ja sam prvi pomenuo tu mogućnost na zasedanju Predsedništva, koje smo održali po okončanju izbora. Moja je odgovornost za postignute rezultate najveća, da ne kažem isključiva. Iako smatram da je ova borba zapravo maraton koji će dugo trajati, ne bih imao nikakav problem da se povučem, ali su članovi Predsedništva odbili i samu pomisao na takvu mogućnost.

Predsednik Vučić je rekao da bi u buduću vladu pozvao i ljude iz stranaka koje nisu prošle cenzus, kao i nestranačke ličnosti. Ukoliko biste dobili poziv, da li biste razmotrili učešće u vladi?

- Uveren sam da je predsednik imao u vidu druge stranke i druge pojedince. Ne bi bilo nimalo logično da ja dobijem bilo kakvu vrstu poziva. Još manje bi bilo logično da bilo kakvu vrstu poziva prihvatim. Opozicija po definiciji ne ide u vladu, naročito kad je pride i vanparlamentarna.

Kakvi su vam dalji planovi u DSS, imajući u vidu da više nećete biti u parlamentu?

- Ostavićemo prvo da se slegnu utisci i da se hladne glave promisli perspektiva. Ona je prilično loša ako se ima u vidu teška materijalna situacija i još komplikovanija politička scena, puna sujeta, na kojoj je skoro nemoguće naći ozbiljne ljude za saradnju. S druge strane, perspektiva je dobra ako se ima u vidu da smo izvršili smenu generacija u stranci, da nam je osnivanje pokreta donelo i neka moguća kadrovska pojačanja, da imamo odbornike u mnogim lokalnim samoupravama i odgovornost prema više od 72.000 glasača. Uostalom, imamo i imam lično snažnu volju da menjamo stvari u Srbiji, a na kraju balade, volja je u politici, uz viziju, jedina važna stvar. Zato ćemo se ćerati još.