Političko-urbanističke neznalice uništavaju Beograd

FOTO: Mondo; Stefan Stojanović
05. Avgust 2020.
Političko-urbanističke neznalice uništavaju Beograd

Planom generalne regulacije zelenih površina Beograda, koji je osvojio prvu nagradu na 28. Međunarodnom sajmu urbanizma, predviđeno je povećenje javnih zelenih površina Beograda za 8000 hektara, a učešće gradskog zelenila na prostoru grada do 2025. sa postojećih 15 na 25 procenata.

Imajući u vidu prethodne podatke i realne potrebe građana da se poboljšavaju uslovi života u Beogradu, potpuno su neprihvatljive aktivnosti gradske vlasti koje uništavanjem zelenih površina za korist investitora nanose nesagledivu štetu javnom interesu.

Posle nedavnog uništenja centralne zelene površine stambenog naselja Braće Jerković radi izgradnje tržnog centra nemačkog globalnog lanca supermarketa „Lidl“, planira se seča više od 30 hektara šume Košutnjak u kompleksu „Avala filma“ radi izgradnje 420.000 kvadrata stambenih objekata i 150.000 kvadrata komercijalnih, čime se investitoru omogućava neto dobit od oko 600 miliona evra samo na prodaji stanova.

Činjenica da Urbanistički zavod Beograda za kratko vreme donosi dva planska dokumenta koja su u suprotnosti jedan sa drugim ukazuje da su građani žrtve sistemske korupcije i političko-urbanističke mafije, da gradska vlast ne štiti javni interes, već iz koruptivnih razloga podržava štetočinski investitorski urbanizam.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije podržava potpisivanje peticije „Inicijativa sačuvajmo Košutnjak“ i zahteva od gradskih vlasti da se odbaci Elaborat za plan detaljne regulacije kompleksa „Avala filma“ na Košutnjaku i da se pristupi izradi novog plana u skladu sa zakonom i u interesu građana Beograda.