Jovanović: Srbija se ne brani falsifikovanjem činjenica

DSS info
27. Avgust 2020.
Jovanović: Srbija se ne brani falsifikovanjem činjenica

Ponovljena izjava predsednika Republike Aleksandra Vučića da je 1999. godine „proglašena delimična kapitulacija“ i da je „država u skoro bezizlaznoj situaciji“ dvostruko je opasna.

Prvo, zato što ni malo ne odgovara činjenicama, jer 1999. godine nije proglašena nikakva kapitulacija, drugo, jer se time širi neprihvatljivi defetizam.

Istina je sasvim drugačija. Kumanovskim vojno-tehničkim  sporazumom, kao i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, definisani su uslovi prestanka borbenih dejstava i uspostavljanja mira. Navedeni uslovi ne samo da podrazumevaju da Kosovo i Metohija ostaju sastavni deo Savezne Republike Jugoslavije, odnosno Republike Srbije, već predviđaju povratak određenog broja srpskih snaga bezbednosti na KiM.

Prenebregavanje ovih činjenica ne predstavlja ni malo odgovorno ponašanje, jer se tako slabi pozicija Republike Srbije, i sledstveno osnažuje pozicija albanskih separatista na KiM.

Ustav Republike Srbije, uz pomenute međunarodne pravne akte predstavlja jedini okvir za rešenje problema KiM i svi državni zvaničnici, na prvom mestu predsednik Republike, moraju tog okvira da se pridržavaju.