DSS ne podržava reizbor gradonačelnika Novog Sada (video)

DSS Novi Sad
22. Septembar 2020.
DSS ne podržava reizbor gradonačelnika Novog Sada (video)

Bojan Radojević, predsednik Odborničke grupe Demokratska stranka Srbije – Miloš Jovanović u Skupštini Grada Novog Sada, je na današnjoj sednici Skupštine Grada obrazložio razloge zašto Odbornička grupa DSS neće glasati za izbor Miloša Vučevića na mesto gradonačelnika Novog Sada u trećem mandatu. On je rekao da se neće osvrtati na smicalice i proceduralne detalje koji su prethodili ovoj sednici Skupštine Grada, nego da će obrazložiti dva najvažnija razloga zašto DSS ne podržava ovaj reizbor.

„Nećemo podržati izbor Gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog toga što se ne slažemo sa prioritetima gradske politike u Novom Sadu koju kontinuirano sprovodi ova vlast,” – naglasio je Radojević. On je dalje pojasnio da u ekspozeu kandidata za gradonačelnika nije spomenut problem funkcionisanja gradske inspekcije u Novom Sadu koja ne funkcioniše dobro i koja izdaje „trajne privremene” upotrebne dozvole za objekte u Gradu, da je gradska saobraćajna politika zastarela i da se problem saobraćajnih gužvi ne može rešiti kupovinom novih autobusa nego, kao što je zaključila i Studija saobraćaja novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, uvođenjem elemenata šinskog saobraćaja. Novi Sad treba da nastavi da radi na izgradnji prečistača otpadnih voda, ali da se prvo mora napraviti odvod do lokacije budućeg prečistača. Radojević je dalje naveo da gradska vlast ne radi ništa po pitanju zagađenja vazduha u gradu, a da član gradskog veća čak i ne zna da saobraćaj nije najveći zagađivač vazduha nego da su to individualna ložišta. On je istakao da je ponuda da se priključci za gas kupuju na 36 mesečnih rata „cinična” i da će tek kada bude priključak na gas koštao jedan dinar doći do značajnijih rezultata u smanjenju zagađenosti vazduha u Novom Sadu. Dalje je nastavio istakavši da je ambrozija veliki problem i da Grad mora da se uhvati u koštac sa tim izazivačem alergija kod gotovo polovine stanovnika Novog Sada. Naveo je i da je gradsko građevinsko zemljište ograničen resurs, da Novi Sad mora da počne da bira kvalitetnije investitore koji će doneti bolje plaćena radna mesta i da Novi Sad ne koristi dovoljno informatičku industriju koja ima sedište u gradu, rekavši da se čini da „novosadska IT industrija i Grad funkcionišu u paralelnim svetovima bez dodira” i da se u gradu ne koriste pametna rešenja koja ta industrija produkuje.

Kao drugi razlog zašto Odbornička grupa DSS ne podržava izbor nove – stare gradske vlasti je činjenica da su na prethodnim izborima građani ukazali poverenje i glasali i za predizborni program DSS i da ti glasovi odbornike obavezuju da insistiraju na realizaciji tačaka tog programa. Radojević je naglasio da će oni iz DSS pokušati da artikulišu zahteve i probleme i svih onih građana koji nisu izašli na prethodne izbore, jer su mislili da nemaju za koga da glasaju, te da će biti i njihov glasu u Skupštini Grada Novog Sada.

„Bili smo dobra vanparlamentarna opozicija koja je radila u interesu građana Novog Sada u prethodne četiri godine, naredne četiri godine trudićemo se da kvalitetno radimo u interesu građana Novog Sada kao parlamentarna opozicija, a posle toga želimo i da postanemo dobra gradska vlast”, – zaključio je Radojević.