Jovanović: 5. oktobar morao da se dogodi, ali ga sada treba ostaviti istoričarima

DSS info
05. Oktobar 2020.
Jovanović: 5. oktobar morao da se dogodi, ali ga sada treba ostaviti istoričarima

BEOGRAD – Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je povodom godišnjice 5. oktobra da je jasno da je taj dan 2000. godine morao da se dogodi, ali da ga sada treba ostaviti istoričarima, jer je danas politički i društveno sve drugačije u Srbiji u odnosi na događaje od pre dve decenije.

On je na konferenciji za novinare, na godišnjicu 5. oktobra, rekao da te 2000. godine “građani više nisu imali strpljenja da trpe stanje koja je postojalo u prethodnoj deceniji”, i dodao da je DSS tada odigrao izuzetno pozitivnu ulogu boreći se za svoja ključna načela "nacije i demokratije".

“Sva očekivanja 5. oktobra nisu ispunjena. Delimično zato što su očekivanja bila velika, možda i preterana a većim delom zato što geopolitičke okolnosti nisu dozvoljavale da se ono što smo zamislili da treba da se desi, da se i dogodi. Ipak, DSS je i tada 5. oktobra i narednih 8 godina vlasti odigrao izuzetno pozitivnu ulogu, jer se uvek trudila da se ponaša državotvorno”, naglasio je predsednik DSS.

Govoreći o tome šta je usledilo nakon te 2000. godine, on je kao glavnu tekovinu vlasti DSS i Vojislava Koštunice naveo to da je Srbija politički i medijski tada disala.

“Moglo je da se piše, govori i debatuje slobodno”, istakao je Jovanović.

On je kao rezultat naveo i Ustav Srbije iz 2006. godine koji garantuje da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije, kao i princip vojne neutralnosti koji je usvojen za vreme vlade Vojislava Koštunice, a kasnije su ga, kako je dodao, “poštovale i potvrdile i sve potonje vlade”.

Takođe, kao rezultat vlasti DSS Miloš Jovanović je pomenuo i Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske i kupovinu Telekoma Republike Srpske.