Jovanović: Srbija vapi za postizanjem nacionalnog konsenzusa

DSS info; FOTO: I. Milutinović
08. Oktobar 2020.
Jovanović: Srbija vapi za postizanjem nacionalnog konsenzusa

Srbija se već dugo nalazi u ozbiljnoj krizi i to je činjenica koju niko može da opovrgne: ozbiljno su ugroženi njen teritorijalni integritet,  demokratske institucije pravne države, socijalna pravda i demografski opstanak.

Preduslov nalaženja i sprovođenja valjanih i održivih rešenja za sva ova pitanja jeste postizanje društvenog konsenzusa o ciljevima i načinima njihovog postizanja.

Zato je neophodan otvoren dijalog svih političkih činilaca srpskog društva, naučnih institucija, relevantnih strukovnih organizacija i Crkve, o pet osnovnih tema:

- rešavanju problema Kosova i Metohije

- obnovi i jačanju svih institucija pravne države obezbeđivanjem njihove pune nezavisnosti

- obnovi i jačanju demokratskih institucija: uslovima za slobodne i fer izbore, promeni izbornog sistema, medijskim prilikama, autonomiji rada nezavisnih državnih institucija…

- merama smanjivanja socijalne nejednakosti

- utvrđivanju konkretnih mera povećenja nataliteta i smanjivanje iseljavanja stanovništva

 

Ukoliko postoji politička volja da se ovaj neophodni dijalog otvori potpuno bi bilo nepotrebno bilo kakvo spoljno mešanje, medijacija EU ili bilo koga drugog.

Na vlasti je uvek odgovornost, pa i u ovom slučaju: ili će da izmeni politiku potpune zatvorenosti za dijalog i da bez obzira na posledice Srbiju vodi insistirajući na sopstvenoj nepogrešivosti ili će otvoriti prostor za postizanje nacionalnog konsenzusa o najvažnijim pitanjima za budućnost Srbije.