Jovanović za Politiku: Sačuvaćemo kontinuitet državotvorne politike!

Politika
16. Oktobar 2020.
Jovanović za Politiku: Sačuvaćemo kontinuitet državotvorne politike!

1) Zašto ste raspustili sve odbore po Srbiji?

Zato što je došlo vreme da ono što je urađeno pre tri godine na vrhu stranke sada bude urađeno po dubini organizacije. A reč je o neophodnosti da se organizacija prokrvi i da se otvori prostor za sve ljude koji imaju snage, volje i energije da nastave političku borbu, bilo da je reč o ljudima koji su dugo članovi ili da je reč o onima koji nam sada prilaze.

2) Koje promene se još mogu očekivati u DSS-u?

Čeka nas promena statuta, iznošenje političke platforme i, u dogledno vreme, izborna skupština.

3) Da li ći DSS promeniti ime?

To pitanje se unutar stranke javilo još pre nekoliko godina. Svima je naravno jasno da se jedno poglavlje stranačke istorije nepovratno zatvorilo 2014. godine kada se iz stranke povukao a potom i iščlanio njen osnivač i do tada jedini predsednik Vojislav Koštunica. Nakon toga je ostalo pitanje za sve nas koji smo tu, i koji verujemo u politička načela i politička opredeljenja koje je DSS uvek branio, kako dalje nastaviti borbu. U svakom slučaju, onaj najvažniji kontinuitet – kontinuitet jedne državotvorne politike – ćemo očuvati jer to smo naprosto mi. O ostalom ćemo uskoro odlučivati.

4) Predsednik Vučić je prihvatio Vaš predlog da se zgrada bivše želežničke stanice pretvori u muzej Srednjovekovne Srbije. Kako to komentarišete?

Ako sam i najmanjim delom doprineo tome da se taj projekat na kraju zaista realizuje, biću izuzetno ponosan. Srpski srednji vek poseban je i slavan deo naše istorije. U njemu smo doživeli veliki uspon koji je naglo prekinut otomanskim osvajanjem. Taj deo naše nacionalne istorije i kulture svakako zaslužuje poseban muzej. Zgrada bivše želežničke stanice idealno je mesto: na početku (možda je tačnije i bolje reći na izvorištu) Nemanjine ulice, sa spomenikom Stefanu Nemanji na Savskom trgu i najavljenim vraćanjem izvorne Korunovićeve fasade zgradi pošte koja je rađena u srpsko-vizantijksom stilu, Beograd i Srbija će dobiti jedan skladan prostor od izuzetnog značaja za nacionalnu kulturu. Istovremeno, muzej Nikole Tesle našao bi svoj dom u staroj centrali „Snaga i svetlost“ na Dorćolu, o čemu je prvi govorio i na čemu je radio mladi arhitekta Andrej Mišić, čime bi se dobilo još jedno mesto od neprocenjivog značaja za srpsku kulturu, nauku i istoriju. Istini za volju, obe ove ideje su potekle od same vlasti. Ja sam samo reagovao onda kada je delovalo da je od ovih odličnih ideja vlast, iz nekog razloga, odustala. Sjajno je za Beograd i Srbiju, i zapravo za našu nacionalnu kulturu, što će se one ipak realizovati.

5) Da li je za Vas bliža priča o jednoj ili više opozicionoh kolona?

Nekoliko puta sam rekao da je važno vratiti politiku u politiku jer smo se kao zemlja izgubili u politikanstvu. Nikada nije bilo više konfuzije i dezorijentisanosti. U takvim situacijama je najcelishodnije vratiti se na polje političkih opredeljenja i dati odgovore na pitanja o tome ko kako vidi spoljnu politiku Srbije, rešavanje Kosovskog problema, vojnu neutralnost, EU, ekonomiju, politički sistem itd. Zato mi se čini da je grupisanje po političkoj srodnosti uvek smislenije od pravljenja jedne kolone, osim kada političke okolnosti postanu toliko dramatične da naprosto nalažu stvaranje zajedničkog i jedinstvenog fronta. Mislim ipak da još nismo u takvoj situaciji.

6) Da li je DSS spreman za predizbornu koalciju sa desno orijentisanim partijama i kojim?

Uvek smo spremni za razgovor ali o tom potom. Za sada radimo na sebi i sopstvenom jačanju.

7) Koje su teme sastanka opozicije koji će se održati u prostorijama DSS-a?

Kako vratiti normalnost u srpsko društvo – to je tema. Kako vratiti pluralizam u politički, medijski, i društveni život ove zemlje. Kako učiniti da u medijima mišljenje koje je suprotno ili kritički nastrojeno prema aktuelnoj vlasti bude zaista zastupljeno. Ponudićemo konkretne odgovore. Ono što ja znam jeste da nas je isuviše malo u ovoj zemlji da bismo jedni od drugih pravili neprijatelje. To je luksuz koji sebi, i zbog naše nedovoljne brojonosti i zbog istinskih neprijatelja koje kao narod imamo, ne možemo da dozvolimo.