Jovanović: Ideja o podeli Kosova i Metohije je sahranjena 

DSS info
16. Oktobar 2020.
Jovanović: Ideja o podeli Kosova i Metohije je sahranjena 

Iako javnost nije upoznata sa detaljima razgovora specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i predsednika  Srbije, pa čak ni sa odgovorom srpske strane na izjavu Lajčaka da će implementacija Sporazuma o zajednici srpskih opština početi tek posle potpisivanja tzv. pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, jedno je potpuno jasno: ideja o razgraničenju je stavljena ad akta. I to je ono što je veoma dobro, jer etničko razgraničenje ne bi bilo ništa drugo nego priznavanje secesije dela teritirije Srbije.

Da je to tako, jasno proističe iz činjenice da je posle više od dve godine zalaganja srpske vlasti da dobije podršku zapadnog dela međunarodne zajednice  za rešenje pitanja Kosova njegovom podelom i ćutanja  o Zajednici  opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu, danas njeno formiranje postavljeno kao centralno pitanje daljeg toka pregovora sa kosovskom secesionistima.Nastavak dijaloga sa predstavnicima kosovskih Albanaca je poželjan, a svaki dogovor koji se eventualno postigne mora da bude u okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dužnost je ove i svake srpske vlasti da na ovome, bez izuzetka, temelji svaki budući sporazum  kojim se popravljaju odnosi  Srba i Albanaca i vodi normanizaciji života na Kosovu.

 

DSS info                16.10.2020.