Šta će biti sa građanima koji žive na Starom Sajmištu?

DSS
31. Oktobar 2020.
Šta će biti sa građanima koji žive na Starom Sajmištu?

Demokratska stranka Srbije traži od gradskih vlasti u Beogradu odgovor na pitanje postoji li plan za rešavanje brojnih problema građana koji žive na Starom Sajmištu. U planovima vlasti je rušenje Starog savskog mosta, uređenje kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora "Staro sajmište", ali se ne zna šta će biti sa 600 porodica koje žive na prostoru od mosta Gazela do Starog Savskog mosta.

Kada su dodeljivani društveni stanovi u socijalizmu, stanovnici ovog naselja nisu mogli da ih dobiju, jer "imaju krov nad glavom". Međutim, te njihove kuće nikada nisu mogle biti legalizovane, iako su podneti zahtevi i pre 30 godina. Naselje se 70 godina vodi kao nehigijensko, ne postoje ni kišna ni fekalna kanalizacija, a u isto vreme njihovi stanovnici plaćaju najviši porez, jer se zona vodi kao "prva extra zona stanovanja".

DSS je uveren da stanovnici ovog naselja ne žele da budu prepreka razvoju Beograda. Oni, međutim, ne smeju ni da budu izbrisani iz planova vlasti ili investitora koji su zainteresovani za ovu lokaciju. Neophodno je naći rešenje kako se ne bi desilo da ovi ljudi ostanu bez domova u kojima decenijama žive a da zauzvrat ne dobiju adekvatan smeštaj.