Miloš Jovanović: Vratiti trezvenost u politiku, bez opsesija Vučićem

DSS
05. Novembar 2020.
Miloš Jovanović: Vratiti trezvenost u politiku, bez opsesija Vučićem

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenio  je da je potrebno vratiti trezveni pristup opozicionoj borbi i da ne sme da postoji opsesija Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.


On je u autorskom tekstu za nedejnik NiN istakao da je najvažnije vratiti „politiku u politiku“, racionalnost i argumentovanu raspravu, bez opsesija Vučićem i SNS.


“Za početak bi bilo preko potrebno organizovati efikasnu kontrolu izbornog procesa. U ovom trenutku, ona se može ostvariti samo dogovorom cele opozicije. Naravno, borba za bolju i veću medijsku zastupljenost sa posebnim osvrtom na Javni servis se mora konstantno voditi”, napisao je predsednik DSS-a.


Prema njegovim rečima, potrebno je ostaviti po strani razne sujete i borbu za prevlast unutar opozicije, ocenivši da je sama opozicija tako napravila predstavu za javnost i radila na sopstvenom delegitimasanju.


Jovanović smatra da demokratija u Srbiji danas počiva na “klijentelizmu i najgoroj partitokratskoj pošasti”, ali dodaje da je svaka priča o “diktaturi“ u najmanju ruku prenaglašena.


“On je i kontraproduktivna jer u biti ne odgovara realnom stanju. To neretko preterano karikiranje postojeće stvarnosti, pogrešno sagledavanje stanja kao i nesposobnost da se forma odvoji od suštine koju je iskazivao deo opozicije, do sada nas je samo udaljavao od mogućnosti da se postignu konkretniji rezultati u borbi za normalniju i pristojniju Srbiju”, naglasio je lider DSS-a.


On je zaključio da je u srpskom društvu potrebno ostvariti konsenzus u vezi sa najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima, kao i da je potrebno da se kao nacija utemeljimo u našem identitetu i kulturi.


“Zato će pored promene političkog sistema, borbe protiv korupcije, reforme pravosuđa i vraćanja normalnosti u politički život, s ciljem postizanja konsenzusa o najvažnimi pitanjima, politika u oblasti kulture biti jedan od naših prioriteta”, zaključio je Miloš Jovanović.