Hitno suzbiti širenje epidemije

DSS
26. Novembar 2020.
Hitno suzbiti širenje epidemije

Isto koliko su bile opravdane nepopularne stroge mere u vreme prvog talasa epidemije, koje su omogućile da se zdravstveni sistem organizuje, da odgovori novim okolnostima i da se pribavi neophodna oprema, aparati i lekovi, tako je već nedeljama potpuno neshvatljivo ignorisanje realnosti koja odnosi živote građana.

Pred svakodnevnim i stalnim povećavanjem broja zaraženih osoba, potpuno je besmisleno i neprihvatljivo prebacivanje odgovornosti za dramatičnu situaciju na građane, optužbama da nedovoljno poštuju mere Kriznog štaba, dok istovremeno i sama vlada ne uvažava stavove njegovog lekarskog dela.

Vlada Republike Srbije ne može da beži od odgovrnosti jer ona upravlja državnim poslovima. U okolnostima kada relativno blage anti-epidemijske mere ne donose rezultate, Vlada je dužna da usvoji strože mere, da kontroliše njihovo poštovanje i sankcioniše njihovo kršenje, bez obzira na moguće nezadovoljstvo pojedinih građana. 

Po ugledu na ogromnu većinu drugih zemalja koje su u proteklih mesec i po dana usvojile različite mere „zatvaranja“, i u Srbiji je potrebno da se usvoje slične mere na period koji ne bi bio duži od dve nedelje jer ne postoji drugi način da se uspori širenje zaraze što je neophodan preduslov očuvanja zdravstvenog sistema, zdravlja ljudi i u krajnjem ishodu, same privrede.