Miloš Jovanović: Usvojiti Zakon o vojnoj neutralnosti

DSS
04. Decembar 2020.
Miloš Jovanović: Usvojiti Zakon o vojnoj neutralnosti

Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da bi trebalo usvojiti Zakon o vojnoj neutralnosti I vratiti obavezno služenje vojnog roka.

On je govoreći na konferenciji „Perspektive srpske neutralnosti“ koja je održana u pres centru UNS-a, istakao da vojna neutralnost znači da Srbija neće biti članica nijednog vojnog saveza.

„Vojna neutralnost nam omogućava da gradimo poziciju zemlje koja je u dobrim odnosima, koliko je to moguće, i sa Istokom i sa Zapadom. Kontekst gde je u poslednjih desetak godina mnogo veća ravnoteža na međunarodnoj sceni podesan je i povoljan za jednu takvu politiku“, ocenio je Jovanović.

Prema njegovim rečima neutralnost daje garanciju mira i kontinuiteta I tu je dobar primer Švedska.

Predsednik DSS-a je kazao da je dobro što je Srbija krajem prošle godine usvojila dva dokumenta - – Strategiju nacionalne bezbednosti I Strategiju odbrane Republike Srbije – jer se u oba dokumenta jasno I na više mesta pominje politika vojne neutralnosti.

Jovanović je dodao i da sve to treba da prati i vraćanje ročnog sastava vojske, ocenivši da je jedina garancija suverenosti i efikasne spoljne politike – snažna vojska.

„Svaka politika neutralnosti može počivati najviše na snažnoj armiji, jer je to osnova za očuvanje mira i odvraćanja potencijalnog neprijatelja“, zaključio je Miloš Jovanović.