Apel Demokratske stranke Srbije: Građani, budite odgovorniji od vlasti

DSS
22. Decembar 2020.
Apel Demokratske stranke Srbije: Građani, budite odgovorniji od vlasti

Apelujemo na sve građane Srbije da se u potpunosti  pridržavaju  važećih protivepidemijskih mera, posebno u vreme novogodišnjih praznika i da predstojeće praznične dane provedu u okviru svoje najuže porodice. Svako kršenje mora da bude sankcionisano, što je nadležnost i odgovornost državnih organa.

Iako sadašnje mere, po uverenju Zdravstvenog odbora Demokratske stranke Srbije, nisu dovoljne, a odlaganje donošenja strožih mera predstavlja neodgovorno rizikovanje daljeg širenja epidemije, povećanja broja obolelih i preminulih od virusa Kovid-19, neophodno je da ih se svi pridržavaju. U prilikama  kada je zdravstveni sistem ozbiljno ugrožen, a nije u izgledu da se vakcinacija sprovodi pre prvih letnjih meseci sledeće godine, potrebno je da građani striktnim sprovođenjem postojećih blagih mera prevencije i zaštite nadomeste propuste i oklevanje vlasti, zasnovano na pogrešnoj  kratkoročnoj politici davanja prednosti rastu bruto domaćeg proizvoda nad zdravljem svojih građana.

Zdravstveni odbor Demokratske stranke Srbije izražava najoštrije neslaganje sa svakodnevnim davanjem širokog prostora u elektronskim medijima sa nacionalnom frekvencijom protivnicima vakcinacije i opskurnim, nekvalifikovanim osobama koje promovišu sumanute teorije zavere. Budući da vlast ima nesumnjiv neposredan uticaj na te medije, opravdano se postavlja pitanje motiva podrške takvoj uređivačkoj politici.