VRATITI SLUŽENjE VOJNOG ROKA

DSS
04. Januar 2021.
VRATITI SLUŽENjE VOJNOG ROKA

Opredeljenje za politiku vojne neutralnosti, koje bi trebalo, nakon skupštinske rezolucije da bude ojačano donošenjem Zakona o vojnoj neutralnosti i, u budućnosti, učvršćeno unošenjem u Ustav Srbije, nesumnjivo zahteva preispitivanje odluke Narodne skupštine iz 2011. godine o obustavljanju obaveze služenja redovnog vojnog roka.

Nije uostalom nimalo slučajno da države Evrope koje su vojno neutralne i nisu članice NATO-a poput Austrije, Švajcarske, Finske ili Švedske, imaju obavezno služenje vojnog roka, smatrajući ga jednom od glavnih garancija bezbednosti svojih država.

U tom smislu, nema nikakve dileme da bi ponovno uvođenje ročnog sastava ojačalo sistem odbrane Srbije čime bi se u istoj meri osnažila nezavisnost zemlje i mogućnost da u miru očuva svoje nacionalne interese. Ova odluka je za Srbiju tim pre značajna što se naša zemlja još uvek nalazi u nedovoljno stabilnom geopolitičkom okruženju. 

I ova činjenica je zapravo od presudnog značaja: koliko god bi naime vraćanje ročnog sastava prouzrokovalo odrđene troškove koji se mahom tiču potrebne logističke podrške, svaka investicija u domenu odbrane, odnosno bezbednosti, nužno se višestruko isplati jer ništa nikada nije skuplje od gubitka mira – o čemu uostalom svedoči i naša bliža istorija.