Aferu „Prisluškivanje“ razrešiti do kraja bez politizacije

DSS
07. Januar 2021.
Aferu „Prisluškivanje“ razrešiti do kraja bez politizacije

Najnovija afera „Prisluškivanje“ s pravom je uznemirila javnost, jer prisluškivanje predsednika Republike i najviših državnih funkcionera predstavlja napad na državu, a njena dugotrajnost ukazuje na ozbiljne propuste službi bezbednosti Srbije, Bezbednosno - informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije, ali i Ministarstva unutrašnjih poslova.
Ova afera ne bi smela da ostane nerazrešena do najsitnijih detalja i da odgovorni da ostanu nekažnjeni, bez obzira o kome se radi, jer nije u pitanju samo opravdana znatiželja građana, već krajnje ozbiljna situacija kojom je na ispit stavljena sposobnost države da se štiti od udara na same njene temelje.

Savet za nacionalnu bezbednost treba da donese zaključak kojim će da se naloži Birou za koordinaciju da u skladu sa svojim nadležnostima oformi mešovitu radnu grupu  i specijalni tim za sprovođenje istrage čiji bi zadatak bio da utvrdi ko je i po čijem nalogu organizovao i operativno sproveo prisluškivanje najviših državnih zvaničnika. Budući da savremenu opremu za prisluškivanje ovlašćeno imaju samo BIA, VBA i Služba za specijalne metode Uprave kriminalističke policije istraga ne bi trebalo da bude složena i dugotrajna, pa ni ukoliko se radi o ilegalnom centru za prisluškivanje, sa ilegalno pribavljenom opremom.

Ne sme da se dopusti bilo kakva politizacija ove afere sa bilo čije strane, kao i prikrivanje istine i odgovornih. Sa ciljem da se istraga sprovede do kraja i neometano, vlast treba da koristi sva zakonska sredstva da onemogući objavljivanje neproverenih informacija i medijskih špekulacije i osigura da se spreči i sankcioniše „curenje informacija“ koje otežava istragu.

Jedna od pouka koju treba odmah uvažiti jeste da kadrovska politika zasnovana na partijskom zapošljavanju svuda, a posebno u službama bezbednosti produkuje nesagledive štetne posledice po državu.