Poziv vlasti da donese odluku o formiranju Okruglog stola vlasti i opozicije

DSS
14. Januar 2021.
Poziv vlasti da donese odluku o formiranju Okruglog stola vlasti i opozicije

U cilju prevazilaženja podela u društvu Srbiji je potreban dijalog o brojnim pitanjima koje te podele prouzrokuju. Jedno od pitanja najveće važnosti jeste ono koje se odnosi na stvaranje uslova za potpuno slobodne i fer izborne uslove, koje može da se reši samo dijalogom vlasti i opozicije.Kao isključivo unutrašnje pitanje Srbije njegovo rešavanje treba da se odvija bez ikakvog spoljnog mešanja i posredovanja. Sa stanovišta očuvanja ugleda i dostojanstva države davanje saglasnosti na inostrani politički uticaj na odvijanje ovog neophodnog dijaloga mora da se smatra  neprihvatljivim. Dobar primer može da se nađe u organizovanju delimično uspešnog Okruglog stola vlasti i opozicije 1992. godine, na kome su učestvovali predstavnici vlade i brojnih opozicionih stranaka.

Zato pozivamo vlast  u Srbiji da bez odlaganja, jer je do redovnih predsedničkih i beogradskih izbora, ali i najavljenih prevremenih parlamentarnih ostalo tek godinu dana, organizuje Okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima, čiji bi zaključci bili obavezujući. To može da se učini odlukom Vlade ili Narodne skupštine, a teme utvrđene odlukom o formiranju mogu da budu, najmanje:- uloga i obaveze svih medija, posebno medija pod neposrednom državnom kontrolom, u ispunjavanju odredbi zakona o javnom informisanju i preispitivanje radaREM-a.- obaveze policije i pravosudnih organa u sprečavanju, otkrivanju i sankcionisanju krivičnih dela protiv izbornih prava, utvrđenih u glavi 15. Krivičnog zakonika- formiranje tela za praćenje izvršenja odluka Okruglog stola i toka izbornog procesa, sa jednakim brojem članova predstavnika vlasti i opozicije.

Od vlasti suočene sa realnim problemom, kao što je gubitak poverenja velikog broja građana u izborni proces i opravdanim nezadovoljsvom opozicionih stranaka izbornim uslovima, mora da se očekuje jedini državno odgovoran potez: stvarna volja da problem reši otvorenim dijalogom sa opozicijom formiranjem Okruglog stola bez stranih posrednika.