DSS i POKS potpisali sporazum o zajedničkom političkom delovanju

DSS
26. Januar 2021.
DSS i POKS potpisali sporazum o zajedničkom političkom delovanju

Demokratska strnka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije potpisali su danas sporazum o zajedničkom političkom delovanju, uz najavu da obe stranke podržavaju predsednika DSS kao kandidata na predsedničkim izborima.

Miloš Jovanović i Žika Gojković su istakli na konferenciji za novinare da su se DSS i POKS usaglasili oko ključnih političkih pitanja, a to je odbrana nacije i odbrana demokratije i vladavine prava, koja ne mogu da se odvoje.

Predsednik POKS ja kazao da su isti stavovi dve stranke i po pitanju odnosa prema monarhiji, ocenivši da su se složili da je kraljevina 1945. godine protivpravno i na nedemokratski način srušena i da je sazrelo vreme da se to pitanje konačno otvori, posle 75 godina.

„Slažemo se da pitanje oblika vladavine, da li Srbija treba da bude republika ili kraljevina reši buduća ustavotvorna skupština ili građani na referendumu, posle široke i duge, demokratske javne rasprave o tome“, istaka je Gojković.

On je dodao da savez POKS-DSS nudi građanima nadu, a ne sukobe, svađe i stranačka prepucavanja, istakavši da će borba protiv korupcije biti prioritet.

Predsednik DSS Miloš Jovanović naglasio je da je do dogovora oko političke platforme došlo lako, jer i DSS i POKS smatraju da su zajedno idu – odbrana nacije, kao i odbrana demokratije i vladavine prava.

„Danas je partijska knjižica postala najvažnija, važnija od radne knjižice ili od prave diplome. I to mora da se promeni, a jedini način da se to promeni, to je promena političkog sistema, a to ćemo postići tako što ćemo promeniti način izbora, tj. Uvešćemo sistem gde se za ljude glasa po imenu i prezimenu“, rekao je Jovanović.

Takođe, kao ne manje važno, lider DSS-a je pomenuo nacionalnu politiku rekavši da će POKS i DSS braniti nacionalni interes i srpski narod, a to znači srpski narod na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori.

„Ova tačka je važna jer Srbija može da očekuje dodatne pritiske u narednih godinu, godinu i po dana“, zaključio je Miloš Jovanović.

Gojković je rekao da podržava predsedničku kandidaturu Miloša Jovanovića, ocenivši da ga smatra da je on kandidat koji ima kvalitete koji ga preporučuju za tu funkciju, dok je predsednik DSS kazao da je spreman da se prihvati kandidature, „jer želi da vrati politiku u političke tokove“, ali da još nije doneta konačna odluka o tome.