DSS i POKS: Istopolno partnerstvo regulisati zakonom, ali ne kao brak

NADA
12. Februar 2021.
DSS i POKS: Istopolno partnerstvo regulisati zakonom, ali ne kao brak

Nacionalna demokratska alternativa NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije saopštila je danas da je potpuno neprihvatljivo uvođenje novog pravnog instituta tzv. istopolnih zajednica u pravni sistem Srbije na način kako je to predviđeno, jer se njima istopolno partnerstvo faktički ozakonjuje kao istopolni brak.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo je zainteresovane da učestvuju u javnim konsultacijama za izradu teksta Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, uz objavljivanje Polaznih osnova za izradu tog nacrta koji će potom biti prosleđen parlamentu na usvajanje.

„Ono što je svakako moguće jeste da se zakonom urede mogućnost i uslovi zaključivanja i raskidanja sporazuma o istopolnom partnerstvu u formi javnobeležničke potvrđene izjave, kojom bi partneri utvrdili međusobne materijalne i nematerijalne obaveze i ostvarili prava kojim bi se rešili određeni praktični problemi sa kojima se istopolni partneri mogu suočiti u svakodnevnom životu“, navodi se u saopštenju.

DSS je dodao da se predlogom da se istopolne zajednice zasnivaju registrovanjem kod matičara „u cilju ostvarivanja zajednice porodičnog života“ po istom postupku kao što se zaključuju brakovi, „praktično ozakonjuje istopolni brak“.

„Na žalost, ide se i dalje, pa je i partnerima koji imaju decu koju izdržavaju dopušteno zasnivanje ovakvih zajednica, čime su širom otvorena vrata za dalji korak – utvrđivanje prava na usvajanje dece“, navela je DSS.

Ta stranka je istakla da je nesumnjivo potrebno da se propisima regulišu određena prava i odnosi istopolnih partnera poput imovinskih, naslednih, poreskih, kao i prava u slučaju bolesti, socijalnog i penzionog osiguranja.

„Međutim, izjednačavanje sa bračnim zajednicama apsolutno je neprihvatljivo jer bi, uništavanjem i razgradnjom klasičnih, većinskih i logično duboko ukorenjenih modela porodice i vrednosti društva, proizvelo pogubne i dalekosežne posledice“, naglašeno je u saopštenju.