Nisu rešeni problemi nastali proglašenjem nezavisnosti KiM

Miloš Jovanoivć
17. Februar 2021.
Nisu rešeni problemi nastali proglašenjem nezavisnosti KiM

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je danas da 13 godina od proglašenja nezavisnosti Kosova nisu rešeni problemi prouzrokovani kršenjem međunaronog prava i principa suverenosti.

“Dovoljno je vremena prošlo da politički predstavnici kosovskih Albanaca, ali i njihovi zapadni mentori, shvate da srpski narod – a samim tim ni njegovi izabrani predstavnici – nikada neće prihvatiti oružano i nasilno otcepljenje dela državne teritorije”, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Naglasio je da je “krajnji čas” da oni razumeju da na temeljima srpske države “nije moguće graditi drugu albansku državu”, kao i da Kosovo ne može da bude međunarodno priznata država bez saglasnosti Srbije.

“Može samo da još neko vreme traje kao mafijaški pseudo-državni provizorijum koji je domaćin bazi NATO u ovom delu Evrope”, dodao je on.

Istakao je da je u izmenjenim međunarodnim okolnostima jedino rešenje leži u dijalogu kojim će se, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustavom Srbije, urediti sva pitanja suživota Srba i Albanaca.

“Sve ostalo bi bile opasne i puste želje koje bi samo mogle proizvesti nemir i nestabilnost”, rekao je on.