DSS Novi Sad: OMOGUĆITE REDOVAN RAD NOVOSADSKIH PIJACA!

DSS NOVI SAD
13. Mart 2021.
DSS Novi Sad: OMOGUĆITE REDOVAN RAD NOVOSADSKIH PIJACA!

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada odbornica Demokratske stranke Srbije Dubravka Džodžo iznela je niz primedbi i dala predloge povodom usvajanja Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za Grad Novi Sad za 2021. godinu.

Odbornica Dubravka Džodžo, iznela je sumnje u vezi sa nekim predloženim podsticajima za promotivne aktivnosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju: informativne aktivnosti – sajmovi, izložbe, manifestacije, studijska putovanja i sl., a za koje je prema ovom Programu predloženo izdvajanje oko 996.000,00 dinara iz budžeta Grada Novog Sada. „Nesporno je da održivi razvoj poljoprivrede i ruralnih područja zahteva da bude zasnovan na praćenju novih tehnologija, stručnom usavršavanju i edukaciji poljoprivrednih proizvođača, ali postavlja se pitanje na koji način će se sprovoditi sajmovi, treninzi, radionice i studijska putovanja u uslovima kada su uvedene mere zabrane okupljanja usled epidemije izazvane virusom kovid-19, koje će se po svemu sudeći nastaviti i u ovoj godini”, istakla je Džodžo.

Umesto sredstava namenjenih u promotivne aktivnosti koje će teško biti realizovati usled uvedenih mera zabrane okupljanja, potrebno je ta sredstva preusmeriti na obezbeđivanje plasmana proizvoda poljoprivrednih proizvođača na teritoriji grada Novog Sada, jer se pokazalo da je upravo nemogućnost adekvatnog plasiranja poljoprivrednih proizvoda bila jedna od najvećih problema u prethodnoj, ali i ovoj godini. Usled uvedenih restriktivnih mera, zatvorenih pijaca i skraćenja radnog vremena, poljoprivredni proizvođači bili su prinuđeni da se na razne načine, sopstvenim snagama, dovijaju kako da prodaju svoje proizvode. Tako su se vaninstitucionalno organizovale grupe na Fejsbuku, nicali portali za elektronsku prodaju voća i povrća, ali oni nisu pružali dovoljnu sigurnost u kupoprodajnim odnosima između proizvođača i kupaca. Lokalna samouprava zato mora da posreduje i poboljša uslove za plasman poljoprivrednih proizvoda, a ne da taj posao prepusti udruženjima građana i entuzijastima.

Demokratska stranka Srbije u Skupštini Grada Novog Sada zato predlaže da se sredstva za promotivne aktivnosti proizvođača usmere na druge projekte i delegira ideju da JKP „Tržnica” Novi Sad uvede „Novosadsku E-Tržnicu”. Ovakav projekat podrazumevao bi formiranje svojevrsne elektronske pijace čiji bi garant kvaliteta bilo upravo preduzeće Novosadska Tržnica, a time posredno i Grad Novi Sad kao osnivač ovog preduzeća. Za sprovođenje ovog projekta postoje svi preduslovi, jer ovo preduzeće osim toga što je registrovano za ovu delatnost, poseduje potrebne baze podataka o poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima-zakupcima tezgi na novosadskim pijacama, poseduje tehničke mogućnosti za sprovođenje ovakvog projekta kao i ljudske resurse. Imajući u vidu da je JKP „Tržnica” Novi Sad prethodnu godinu završilo sa negativnim finansijskim pokazateljima u poslovanju, ovakav projekat doneo bi i značajne poslovne prihode i time osnažio finansijku poziciju preduzeća.

Odbornička grupa DSS u Skupštini grada apeluje na nosioce javnih funkcija u Novom Sadu da urgiraju kod donosioca odluka uvođenja restriktivnih mera, da se novosadske, ali i druge pijace u Republici Srbiji, izuzmu od ograničenja radnog vremena i zabrane rada vikendom. Svedoci smo nemilih događaja iz prethodne nedelje, da su samo dan pre uvođenja mera građani, zaposleni u novosadskoj Tržnici, ali i zakupci tezgi, bili obavešteni o zatvaranju pijaca. Besmisleno je i nedomaćinski zatvarati u podne pijace na otvorenom (gde mogu da se sprovedu mere zaštite) na kojima se prodaju proizvodi domaćih proizvođača, a onda usmeravati građane da u velikim hipermarketima u zatvorenom prostoru kupuju uvozne proizvode. Time se ograničava izbor građana da namirnice kupuju od malih proizvođača a posebno se dovode u diskriminatorski položaj domaći proizvođači koji teško mogu biti konkurentni velikim trgovinskim lancima.

Imajući u vidu da je briga Novosađana već duži niz godina usmerena i na kvalitet i ispravnost poljoprivrednih proizvoda, Džodžo je predložila da se u budućnosti u programima podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, podrže i projekti takozvanog „slobodnog vrtlarstva i povrtarstva” odnosno mogućnosti da građani Novog Sada individualno ili udruženo, na za to predviđenim parcelama, sopstvenim resursima uzgajaju poljoprivredne proizvode, što bi donelo razne benefite za zajednicu, pre svega sigurnost u proizvodnju zdrave i kontrolisane hrane.