Umetnici iz BIGZ-a moraju imati svoj prostor

DSS Beograd
31. Mart 2021.
Umetnici iz BIGZ-a moraju imati svoj prostor

Vest o prodaji zgrade Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda (BIGZ-a) i direktnoj posledici tog čina na umetnike koji su bili korisnici ovog prostora uzburkala je prethodnih dana i nedelja kulturnu scenu prestonice i širu javnost. Naime, veliki broj umetnika i nezavisnih umetničkih kolektiva iz različitih stvaralačkih oblasti kojima je ovo bio jedini prostor za stvaralaštvo sada ostaje bez osnovnih uslova za kreativni rad. Samostalni umetnici čine najbrojniji deo kreativne scene a njihovo osipanje bi imalo tragičan epilog za duhovnu vitalnost našeg društva.

Nakon protestnog skupa održanog ispred zgrade BIGZ-a kada je veliki broj predstavnika likovno-vizuelne, muzičke i filmske umetnosti zatražio rešenje ove situacije, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, uz obrazloženje da Grad nema nadležnost budući da nije bio vlasnik zgrade, obećao je razgovor sa umetnicima.

Gradski odbor DSS Beograd ovim putem želi da  podrži umetnike i pozove na rešavanje problema njihivog radnog prostora. Zbog toga predlažemo da se objekat u ul. Đorđa Vajferta broj 12, koji je u vlasništvu JP PTT Srbije, a već duži niz godina je napušten, da na korišćenje umetnicima. Potrebno je takođe napraviti inventar sličnih objekata u gradu koji bi mogli postati prostori za umetničko stvaralaštvo, čime bi se ne samo odgovorilo na legitimne zahteve umetnika već bi se očuvala i vredna industrijska arhitektura srpske prestonice.