POČETI SA IZGRADNjOM BOTANIČKE BAŠTE

DSS NOVI SAD
09. April 2021.
POČETI SA IZGRADNjOM BOTANIČKE BAŠTE

Demokratska stranka Srbije poziva da se započne sa izgradnjom davno planirane novosadske Botaničke bašte.


„Pre gotovo pola veka govorilo se o tome da bi Novi Sad trebalo da ima Botaničku baštu”, izjavila je prof. dr Ružica Igić, pokrajinski poslanik i član Glavnog odbora DSS gostujući nedavno na RTV-u, „ali do realizacije projekta nije još uvek došlo”. Sedamdesetih godina XX veka krenulo je intenzivno da se radi na formiranju Botaničke bašte, a lokaliteti su menjani, objasnila je profesorka Igić. Šteta je što se nije mnogo odmaklo od same ideje, jer bi takva naučno-istraživačka, nastavna i kulturno-prosvetna ustanova bila na ponos gradu, ocenila je profesorka Igić.


Ipak, 2010. godine učinjen je pomak. Donet je Plan detaljne regulacije Petrovaradinske tvrđave gde je utvrđen i lokalitet (oko 4,2 hektara) uz severnoistočne bedeme utvrđenja. Smatramo da bi to bilo idealno mesto za ovu namenu. Niz faktora pogoduje takvom pozicioniranju bašte. Na prvom mestu, prostor je infrastrukturno opremljen putevima, vodom, kanalizacijom i svime što je potrebno da se uopšte krene sa izgradnjom. Tu već postoji park, sređen 2011. godine koji bi mogao da bude Arboretum sa velikim, lepim drvećem i može se smatrati začetkom Botaničke bašte. Biolozi sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu imaju ideje i rado bi učestvovali u sređivanju prostora.


Želimo da istaknemo da je ideja odjeknula i među građanstvom koje razume potrebu za što više zelenila na teritoriji grada i mogli bi da doprinesu formiranju bašte poklanjanjem biljaka. Tako je, uostalom, nekada i bilo. Ljudi su putovali brodovima u različite delove sveta i donosili tropske biljke za staklenike i pravili kolekcije. Neke biljke korišćene su u medicinske svrhe. Osim toga, Gradić se obnavlja, fasade dobijaju lepši izgled. Bila bi to jedna ambijentalna celina, atraktivna i za domaće i za strane posetioce. Sam centar grada je sasvim blizu. Da se svake godine, unazad protekle decenije, samo pola hektara sređivalo danas bismo imali Botaničku baštu. Ne bi se pričalo samo o sečenju drveća, već o značajnom pomaku i podizanju svesti o važnosti učuvanja životne sredine kod Novosađana.


Zato novosadski DSS apeluje na gradsku vlast da krene sa realizacijom Botaničke bašte kao zaštićene zelene površine od koje će svi imati koristi, jer ona može znatno da unapredi kvalitet života u našoj urbanoj sredini. Da bi se potomstvu ostavila očuvana životna sredina, očuvanje prirodnog bogatstva i raznovrsnosti živog sveta naše zemlje mora da bude zadatak svake vlasti.