Predsednički izbori su prava prilika da se izdignemo iz žabokrečine

Miloš Jovanović - Blic
10. Maj 2021.
Predsednički izbori su prava prilika da se izdignemo iz žabokrečine

- Kako je prošao dijalog sa predstavnicima vlasti kojima je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

 

Prošao je u pristojnom tonu. Ali tek ćemo videti kako će se stvari odvijati jer je ovo bio prvi i na neki način pripremni sastanak. Stoga, niko nije ni očekivao da se na njemu može desiti nešto posebno. Ono što znam međutim jeste da bi ovo mogla biti dobra prilika da se u zemlji, ne samo naprave određeni pomaci kada je u pitanju funkcionisanje demokratije, već da se konačno počne uspostavljati kultura dijaloga koja nam je neophodna i bez koje nećemo biti u stanju da postignemo ono najvažnije – a to je konsenzus o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima. Ulog ovih razgovora bi utoliko mogao biti mnogo veći nego što se na prvi pogled čini. Nažalost, nisam siguran da je bilo ko toga svestan i da iko o tome zapravo i razmišlja. Suviše je naime moći u rukama SNS-a da njome vlastodršci ne bi, barem i najmanje, bili opijeni kao što je i, uopšte uzev, preveliki nedostatak razuma, principijelnosti i osećaja za opšti interes na političkoj sceni da bi se za sada pravili neki ozbiljniji i definitivni pomaci u procesu sticanja demokratske kulture. Ali ne može ništa preko noći. Mi ćemo svakako, kao i do sada, nastojati da primerom i istrajnošću ubrzamo proces stvaranja pristojne Srbije.    

 

- Hoćete li nastaviti da idete na konsultacije?

 

Ne bih to nazvao konsultacijama niti navedene razgovore tako shvatam. Reč je o dijalogu u kojem ćemo naravno nastaviti da učestvujemo.  

 

- Šta očekujete, koje uslove vlast da ispuni da biste izašli na izbore?

 

Vraćanje političkog pluralizma u medije je najvažniji uslov, naročito kada govorimo o javnom  servisu.

 

- Da li je jedan od vaših uslova razdvajanje izbora?

 

Nije jer je pitanje razdvajanja izbora pitanje političkog oportunizma a ne političkih principa. Apsolutno je legitimno tražiti razdvajanje izbora kao što nije ništa manje legitimno održati ih istog dana. Oni politički akteri kojima odgovara razdvajanje izbora, jer smatraju da će tako postići bolji izborni rezultat, će to razdvajanje i tražiti. Oni drugi, kojima više odgovara da se sve održi istog dana će upravo na tome i insistirati. Što se mene lično tiče, prema tom  konkretnom pitanju spajanja ili razdvajanja izbora sam manje-više ravnodušan. Ali sam s druge strane apsolutno uveren da nikada nije dobro niti odgovorno mešati oportunističke zahteve sa načelnim zahtevima koji se tiču neophodnosti poštovanja zakona, institucija, političkog pluralizma i demokratskih procedura jer time upravo slabite ove druge.

 

- Zašto vam smeta pomoć međunarodne zajednice kada je reč o prevazilaženju političkog vakuuma u koji smo dospeli?

 

Rekao sam sto puta: problemi o kojima govorimo predstavljaju naše unutrašnje pitanje koje se stranaca naprosto ne tiče. Elementarno vaspitanje i samopoštovanje ne bi smeli da dozvole da o svojim slabostima i manjkavostima, koje su nekada zaista poražavajuće, govorimo pred strancima. To se naprosto ne radi osim ako se ne ponašate kao vazal. A meni je taj vazalni mentalitet potpuno stran. Nije Srbija od juče niti smo je na poklon dobili da bi smo se tako ponašali.  

 

- Kažu za stranke koje su prisustvovale da su Vučićeva, konstruktivna opozicija? Kako vi na to odgovarate?

 

Takve priče su više dosadile i Bogu i narodu. Ja prvo uopšte ne znam šta znači sintagma „konstruktivna opozicija“ ili „lažna opozicija“. Ili ste na vlasti ili ste opozicija – trećeg jednostavno nema. Ali problem je zapravo drugde. Ako ostavimo po strani tu gomilu politikanstva, laži, nedoslednih i selektivnih stavova i optužbi koje se neretko mogu čuti od dela opozicije, ostaje činjenica da je za jedan deo političkih aktera jedini cilj da se sruši režim Aleksandra Vučića i dalje više nema ničega. Za mene je jedini cilj da sprovedemo politički program koji imamo i u koji verujemo i to je suštinska razlika. Možda to i zahteva rušenje režima Aleksandra Vučića ali ne zbog Aleksandra Vučića kao takvog  već zbog politike koja se vodi. I zbog toga je nikada nisam ličan već uzimam u obzir i pokušavam da analiziram sve procese koji se u zemlji odvijaju, od kosovske politike, preko korupcije, negativne selekcije kadrova i funkcionisanja političkog sistema do ekonomije, identitetske politike, situacije i pozicije AP Vojvodine, jačanja sistema odbrane i da ne nabrajam dalje. I na osnovu toga kao i na osnovu sveukupne političke situacije u zemlji pokušavam da procenim koji je najbolji put za ostvarenje politike za koju verujem da je najbolja za Srbiju.     

 

- U međuvremenu, od našeg prethodnog intervjua ozvaničili ste saradnju sa POKS-om. Kakav je dogovor?

 

Oformili smo koaliciju pod nazivom Nacionalno-demokratska alternativa i ona predstavlja mnogo više od obične saradnje jer smo postigli saglasnost u vezi sa nečim što se u potpunosti izgubilo iz političkog života ove zemlje – a to je upravo program, politika, vizija Srbije! To je uverenje koje se temelji na činjenici da se može biti patriota koji će braniti srpske nacionalne interese a istovremeno braniti poštovanje institucija i zakona. To je stav da nacija i demokratija ne idu jedno bez drugog. To je nada  za Srbiju!

- Da li ostajete pri planu da se kandidujete za predsedničke izbore 2022. godine?

 

Ostajem pri stavu da su predsednički izbori prava prilika da se izdignemo iz žabokrečine u koju je pretvorena srpska politička scena. Sjajna su prilika da se zemlji ponudi ne samo jedna biografija, već i jedna vizija Srbije i shvatanje kako bi demokratija i neki vid sabornosti i zajedništva trebalo da izgledaju. Što se mene tiče, rekao sam više puta da neću bežati od odgovornosti.

 

- Kakve su vam šanse?

 

Nikada se nisam bavio politikom razmišljajući o tome kakve su šanse za nešto već isključivo o tome šta treba i kako treba raditi za Srbiju shodno, naravno, uverenjima koje imam. I dok sam tu, tako ću nastaviti da radim jer je to jedino ispravno. Sve ostalo je na građanima.

 

- Šta mislite o Zakonu o istopolnim zajednicama?

 

Mislim da je prirodno da porodicu čine otac, majka i njihovo potomstvo. I znam da u današnjem svetu ova banalna istina predstavlja vrhunac političke nekorektnosti. U većini zemalja Zapadne Evrope bi vas ova prosta i nadasve tačna konstatacija čak diskvalifikovala iz političkog života ali stvarno ne mogu i neću da se potčinjavam sveopštoj i neizmernoj gluposti dominantne ideologije današnjice. Tim pre što su u većini prethodno pomenutih zemalja takvi zakoni bez greške utirali put ozvaničavanju istopolnih brakova i usvajanju dece za istopolne brakove. S druge strane, apsolutno smatram da je potrebno rešiti sve praktične probleme sa kojima se u svakodnevnom životu susreću homoseksualni parovi ali to se sve može rešiti bez stvaranja posebne pravne kategorije odnosno posebnog zakona.   

 

- Ukoliko Ustav bude promenjen u tom delu i kaže da je takva zajednica moguća, hoćete li imati nešto protiv?

 

Naravno da ću imati protiv jer ta stvar nadilazi problem istopolnih parova kao takvih. Zapravo sa njima jedva i da ima veze. Reč je o procesima civilizacijskog rastakanja kojima se razgrađuju svi mogući okviri kolektivnog delovanja i solidarnosti koja unutar njih postoji, bilo da je reč o naciji ili da je reč o porodici. Da pokušam da uprostim: kada na primer ozakonite činjenicu da je potpuno nebitno da li imate dva oca, dve majke ili oca i majku, vi ste nepovratno razgradili pojam krvnog srodstva, filijaciju, prenos…  Ostaje jedinka sama i to će biti krajnji rezultat. Go potrošač, mobilni radnik a suštinski raskorenjena individua kao savršen podanik neoliberalnog poretka – ali to je, uslovno rečeno, već neka druga tema.

 

- Šta mislite o procesu vakcinacije i odluci države da finansijski sa 3.000 dinara stimuliše sve građane starije od 16 godina koji prime vakcinu?

 

Postoje podsticajne mere te vrste i u nekim američkim državama i načelno nemam problem sa njima. Ipak, scene koje su takve mere prouzrokovale kod nas nisu uvek bile prijatne za gledanje i pokazuju koliko nam je posla ostalo u mnogim sferama društvene aktivnosti: od ekonomije i podizanja standarda do podizanja opšteg nivoa kulture da ne kažem civilizacijskog nivoa. 

 

- Kako biste vi došli do kolektivnog imuniteta, koje biste poteze vukli da ste u mogućnosti, kako biste privoleli građane na vakcinaciju?

 

Nemate hiljadu mogućnosti. Primer i pedagogija su najbolji način. Ali vlast ima ogromnu odgovornost u svemu ovome. Ako se mogu priznati ozbiljan napor i uspeh koji su napravljeni kada je reč o nabavci vakcina, mora se pođednako istaći da nakon višegodišnjeg zaglupljivanja građana ove zemlje raznim rijalitijima i opštom tabloidizacijom javnog života – drugim rečima osetnim spuštanjem kulturnog i civilizacijskog nivoa – ne možete da se iščuđavate nad činjenicom da je toliki broj građana okrenut raznim teorijama zavere i da retko ko priznaje bilo kakve autoritete – naučne, stručne, intelektualne…   Tom polu-rasulu nečega što bi trebalo da bude nekakav poredak značajno doprinose i negativna selekcija tj. lažne diplome i korupcija.  Jednostavno, na kraju uvek žanjete ono što ste i posejali.