Hrvatske predsednike frustrira Dan pobede nad fašizmom jer je ujedno dan poraza NDH

NADA
14. Maj 2021.
Hrvatske predsednike frustrira Dan pobede nad fašizmom jer je ujedno dan poraza NDH

Koalicija Naconalno – demokratska alternative (NADA), koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana najoštrije osuđuje izjavu predsednika Hrvatske, Zorana Milanovića, povodom obeležavanja u Beogradu Dana pobede nad fašizmom.

Ako neko nema pravo da kritički govori o bilo čijem obeležavanju pobede nad fašizmom onda je to predsednik Hrvatske, Milanović, jer njegova država taj datum beleži kao tužan dan svog poraza, a ne pobede.

Razumljive su frustracije koje Dan pobede nad fašizmom, koji je time ujedno i dan pobede nad fašističkom Nezavisnom državom Hrvatskom, izaziva kod predstavnika države koja dnevno dokazuje da su tekovine zločinačke NDH konstitutivan deo hrvatske nacionalne svesti.

Milanović je to još jednom potvrdio na obeležavanju godišnjice formiranja gardijske brigade „Gromovi“, za koju je istakao da je krasi „slavni, ničim ukaljani put“, iako je ova brigada akter operacije „Oluja“, najvećeg etničkog čišćenja posle Drugog svetskog rata.

Koristeći tu priliku da se vulgarnim opaskama osvrne na scenografiju beogradske svečane akademije povodom Dana pobede, Zoran Milanović je utvrdio tačnost Dučićevih reči da su „Hrvati najhrabriji narod na svetu, ne zato što se ničega ne boje, već zato što se ničega ne stide".