NADA obeležila 80 godina od početka ustanka protiv fašista

NADA
16. Maj 2021.
NADA obeležila 80 godina od početka ustanka protiv fašista

Koalicija Nacionalno – demokratska alternativa (NADA) koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana obeležila je uz prisusvo oko hiljadu svojih prostalica, osamdesetu godišnjicu od podizanja ustanka protiv okupatora u Drugom svetskom ratu na Ravnoj gori.

- Sazrelo je vreme za nacionalno pomirenje među Srbima koji su ratovali međusobno u Drugom svetskom ratu, ali pre toga neophodno je da istina oslobođena od bilo kakvih ideoloških stega ugleda svetlost dana i da se nađe u udžbenicima i u javnoj debati – poručio je potpredsednik POKS, Vojislav Mihailović, unuk Draže Mihailovića.

- Našem narodu danas hoće da podmetnu da smo i mi imali fašistički pokret i da nas izjednače sa Hrvatima, ali niko ne može da se seti ni jednog Srbina koji se rame uz rame sa Nemcima borio na istočnom frontu ili bilo gde. Srbi su među narodima koji su najviše stradali od fašista upravo zato što smo im se tako snažno suprotstavljali. Streljanja 100 stanovnika za jednog ubijenog nemačkog vojnika nije bilo nigde u svetu, samo u Srbiji jeste – rekao je na skupu predsednik POKS, Žika Gojković.

- Mi Srbi smo kroz celu našu istoriju pokazali da smo državotvoran narod, da znamo kako da se borimo za slobodu, za otadžbinu, za nacionalo ujedinjenje. Pre tačno osamdeset godina je general Mihaiović prvi u okupiranoj Evropi pokrenuo pokret otpora protiv nacista i mi Srbi treba da se ponosimo time, kao i činjenicom da smo imali dva antifašistička pokreta, ravnogorski i partizanski – izjavio je potpredsednik DSS, Predrag Marsenić.