Neophodan hitan unutarsrpski dijalog o rešavanju pitanja KiM

NADA
27. Maj 2021.
Neophodan hitan unutarsrpski dijalog o rešavanju pitanja KiM

Koalicija Nacionalno – demokratska alternativa (NADA) koju čini POKS, DSS i 19 udruženja građana poziva predsednika Republike i Vladu Srbije, koja po Ustavu utvrđuje i vodi politiku, da u najkraćem roku organizuju konsultacije sa predstavnicima relevantnih političkih stranaka, Srpske akademije nauke i umetnosti i Srpske Pravoslavne Crkve u cilju postizanja najšireg mogućeg konsenzusa o rešavanju pitanja Kosova i Metohije i daljem toku dijaloga sa kosovskim separatistima.

Iz poslednjih izjava visokih državnih zvaničnika jasno proizilazi da se među njima ideja o razgraničenju još uvek smatra najboljim odgovorom na ono što se naziva „realnošću na terenu“. Iako nikada nije jasno rečeno da li ovaj predlog rešenja podrazumeva teritorijalno ili razgraničenje nadležnosti, napominjemo da je teritorijalno razgraničenje suprotno Ustavu Srbije, pa i manjkavoj Rezuluciji Narodne skupštine o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim instutucijama samouprave na KiM iz 2013. godine.

Upravo zbog ovih nejasnoća i značaja tema o kojima će biti vođen budući dijalog u Briselu, potrebno je da se uloži napor u postizanju što jedinstvenijeg stava učesnika predloženih konsultacija i utvrđivanja sadržine predloga nove Rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije, obavezujuće za sve državne organe i organizacije.

Budući da je vidljivo ubrzanje spoljnih pritisaka na Srbiju da postigne dogovor sa kosovskim separatistima i potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, pri čemu ti pritisci podrazumevaju priznavanje secesije Kosova od strane Srbije, neophodno je sve političke podele i neslaganja ostaviti po strani i pokušati da se dođe do čvrstog zajedničkog stava o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, pa i podele odgovornosti za posledice njegovog doslednog sprovođenja.