NADA će oboriti Zakon o rodnoj ravnopravnosti na Ustavnom sudu

NADA
28. Maj 2021.
NADA će oboriti Zakon o rodnoj ravnopravnosti na Ustavnom sudu

Koalicija Nacionalno – demokratska alternativa (NADA) koju čini Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana pokrenuće zvaničnu inicijativu za ocenu ustavnosti skandaloznog Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji je donesen uprkos protivljenju stručne i akademske javnosti u Srbiji.

Ovaj zakon krši Ustav Srbije, time što uvodi kategoriju „rod“, ali i zato što ograničava slobodu govora, kritičke reči i mišljenja. On praktično zabranjuje promovisanje tradicionalne porodice i odnosa žena i muškaraca i njime se daje osnova za još skandalozniji zakon o istopolnim zajednicama. Da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti neustavan, odlučio je pre tri godine Savet za zakonodavstvo Vlade Srbije. Danas je taj savet, u istom sastavu, promenio stav što jasno pokazuje da je ova odluka politička, a ne pravna.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti se zasniva na zabranama, kaznama, represiji i pretnja je za celokupno srpsko društvo. Naša koalicija pozdravlja najave da će svoje zahteve za ocenu ustavnosti podneti i Odbor za jezička pitanja SANU i brojne druge organizacije. Verujemo da će Ustavni sud prihvatiti našu inicijativu, postupiti u okviru svojih ovlašćenja i obustaviti primenu spornog Zakona.