Imenovanje Šmita za visokog predstavnika je uvođenje potpunog protektorata u BiH

NADA
01. Jun 2021.
Imenovanje Šmita za visokog predstavnika je uvođenje potpunog protektorata u BiH

Koalicija Nacionalno – demokratska alternativa (NADA) koju čine POKS, DSS i 19 udruženja građana, traži od zvaničnika Srbije da oštro reaguju na nelegalno imenovanje novog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita i pruže diplomatsku i pravnu podršku Republici Srpskoj.

- Najoštrije osuđujemo ovakav odnos EU prema BiH, u kojem kršeći međunarodno pravo i proceduru izbora visokog predstavnika, ovu državu pretvaraju u potpuni strani protektorat. Imenovanje Kristijana Šmita, koji insistira na priključenju BiH NATO paktu i najavljuje ukidanje Republike Srpske, poražavajuće je za Srbe u Bosni i Hercegovini i predstavlja korak ka centralizaciji te države i poništavanje jasnih granica i entiteta garantovanih Dejtonskim sporazumom - izjavio je predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

- Srbija mora da zauzme čvrst stav i uz podršku Rusije, koja je isključena iz odlučivanja o postavljanju visokog predstavnika za BiH, pruži podršku Republici Srpskoj, koju međunarodna zajednica, na čelu sa Nemačkom, na ovaj način opet ponižava i krši međunarodno pravo i Dejtonski sporazum - izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.