ISPITATI KORUPTIVNE RADNjE POJEDINACA IZ BIVŠE I SADAŠNjE VLASTI

NADA
06. Jun 2021.
ISPITATI KORUPTIVNE RADNjE  POJEDINACA IZ  BIVŠE I SADAŠNjE VLASTI

Beogradski gradski odbori Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije koji čine Nacionalno- demokratsku alternativu (NADA) pozivaju nadležne organe da ispitaju moguće koruptivne radnje pojedinaca iz bivše i sadašnje vlasti koji su dozvolili da austrijska kompanija Durst pribavi imovinsku korist koja će se  meriti milionima evra, a sve na račun građana Beograda, pre svega bloka 37 na Novom Beogradu.

Naime austrijska kompanija Durst je 2008. Godine zakupila prostor u bloku 37, predviđen za izgradnju garaže od 536 mesta, na 99 godina za 290.343.360 dinara. Garaža nije  izgrađena u predviđenom zakonskom roku od tri godine. Niko od predstavnika bivše vlasti tada nije reagovao na to a nakon nekoliko godine postaje jasno i zbog čega.  U oktobru 2015. Godine, u toku mandata aktuelne vlasti, urađen je novi urbanistički projekat i izmenjen je plan detaljne regulacije i umesto garaže dozvoljena gradnja poslovnog objekta spratnosti P 7 Ps ukupne nadzemne površine od 20252 m², sa dva podzemna nivoa garaže sa samo 230 parking mesta. Na ovaj način će građani bloka 37, tik ispred svojih prozora dobiti zgradu od najmanje sedam spratova, dodatno će se povećati ionako veliki problem sa parkiranjem u bloku,  dok će građani Beograda biti oštećeni za milionske iznose jer bi zakup zemljišta na kojem bi bila moguća gradnja ovakvog objekta a ne garaže, iznosio mnogo više od pomenutih 290 miliona dinara.  Iako se ovo dešava na opštini Novi Beograd, niko od predstavnika Opštine nije uložio nikakvu žalbu, primedbu, niti je bio na javnom uvidu u izmenjeni Urbanistički projekat za ovaj poslovni kompleks. 

NADA smatra da nadležni organi moraju pokazati iskrenost u borbi protiv kriminala i korupcije, koju su započeli hapšenjem predsednika Opštine Palilula, i da je njihova obaveza da hitno ispitaju ovaj slučaj i da pojedince iz bivše i sadašnje vlasti odgovorne za ovu aferu, kazne na odgovarajući zakonski način.