Izbaciti iz skupštinske procedure Zakon o vodama

NADA
14. Jul 2021.
Izbaciti iz skupštinske procedure Zakon o vodama

Koalicija NADA, koju čini POKS, DSS i 19 udruženja građana traži da se iz skupštinske procedure povuče predlog Zakona o vodama, kao i da se zbog njegovog značaja povede široka javna rasprava.

Predloženo zakonsko rešenje predviđa uvođenje sistema neposredne pogodbe prilikom davanja u zakup vodenog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i postavljanje splavova, što je izuzetno štetno. NADA smatra da se time ograničava princip slobodnog tržišta, eliminiše  konkurencija i otvara prostor za koruptivne radnje. Omogućavanje da mimo tržišnih uslova neko eksploatiše šljunak ili postavi splav, ni u kom slučaju ne može biti na korist države  naroda.

NADA podseća da su građani Slovenije ubedljivom većinom odbili vladin predlog zakona o vodama, koji je po sadržini sličan zakonu koji je kod nas u skupštinskoj proceduri a da o njemu nije ni vođena šira javna rasprava.

Koaliciju Nacionalno - demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana