Vratiti građanima nacionalizovanu imovinu u izvornom obliku

NADA
20. Jul 2021.
Vratiti građanima nacionalizovanu imovinu u izvornom obliku

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) tražiće izmenu Zakona o povraćaju imovine i obeštećenju, kojim će biti obezbeđeno da se konačno izvrši pravična restitucija.

"Oni koji su se nelegalno bogatili devedesetih, legalizovali su svoje bogatstvo zakupom zemljišta i otkupom nacionalizovanih preduzeća. Ovu nepravdu treba ispraviti uvođenjem supstitucije. Supstitucijom država profitira i oštećeni građani, jer nema finansijskog tereta za građane i budžet, niti dodatnog zaduživanja, a imovina beznaslednika se uknjižava trajno. Potrebno je samo da se primeni zakon iz 2007. godine, po kojem je vraćena imovina verskim institucijama, ali da se ona ovog puta odnosi i na sve građane – izjavio je presednik DSS, dr Miloš Jovanović.

- Preispitaćemo imovinu tajkunima koju su budzašto kupili od države, a znali su da postupak restitucije nije okončan i da postoje pravi vlasnici. Srbija ima dovoljno resursa da obešteti građane koji su oštećeni nacionalizacijomi to u izvornom obliku, vraćanjem tačno one imovine koja im je nelegalno oteta, ali najvećim delom njom danas raspolažu tajkuni - poručio je predsednik POKS, Žika Gojković.

Koaliciju Nadionalno – demokratska alternativa (NADA) čine Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 19 pokreta, stranaka, udruženja i grupa građana.