Stranke u Srbiji da potpišu deklaraciju podrške RS

NADA
27. Jul 2021.
Stranke u Srbiji da potpišu deklaraciju podrške RS

Koalicija NADA (POKS, DSS i 19 udruženja građana) podržava odluke srpskih političkih stranaka Republike Srpske kojim su iskazali odlučno odbacivanje akta visokog predstavnika Incka i započeli borbu za očuvanju punog kapaciteta unutrašnjeg suvereniteta Republike Srpske. NADA poziva sve političke stranke u Srbiji da potpišu zajedničku deklaraciju podrške Republici Srpskoj i tako se uključe u borbu za zaštitu srpskog naroda od onih koji ga iznova nazivaju genocidnim i pokušavaju da nađu alibi za ukidanje srpskog entiteta u BiH.

- U Srebrenici nije počinjen zločin genocida i nedopustivo je da se srpskom narodu natura krivica za nešto što se nije dogodilo. Kreatori zapadne politike odlukom Incka idu i korak dalje - kažnjavajući zatvorom pravo da se osporava propagandna laž o genocidu. Skandalozni akt koji je nametnuo odlazeći Visoki predstavnik Valentin Incko sastavni je deo sinhronizovanog i pojačanog pritiska dela zapadnih sila na Republiku Srpsku i Srbiju da se prihvati unitarizacija BiH i prizna secesija Kosova i uverenja da se to može postići destabilizacilom BiH i Srbije, poručio je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.

- Pretnja zatvorom za javno izgovorenu činjenicu, da zločina u Srebrenici jeste bilo, ali ne i genocida, podseća na vreme Austrougarske aneksije Bosne, kada su Srbi masovno zatvarani zbog javno izrečenog mišljenja.  Podseća nas i na zloglasni zakon o „Verbalnom deliktu", odnosno član 133. Kaznenog zakona SFRJ, prema kojem se bilo kakav govor koji se kosio sa stavovima komunističkog režima kažnjavao zatvorom od jedne do deset godina. Danas su nam jedinstvo i sabornost potrebniji više nego ikada i zato pozivamo stranke u Srbiji da uprkos svim političkim razlikama, pruže podršku Republici Srpskoj - istakao je predsednik POKS, Žika Gojković.