Sramna kampanja protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju

NADA
23. Avgust 2021.
Sramna kampanja protiv ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju

Koalicija NADA koju čine POKS, DSS i 19 udruženja građana, najoštrije osuđuje antisrpsku kampanju koju predvodi gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ne održi u tom gradu.

- Pokušaji sprečavanja ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju podižu političke tenzije i podgrevaju sukobe između braće, koji imaju isto poreklo, istoriju, veru i tradiciju. Verska prava i slobode se ne mogu nikom uskraćivati i crnogorski zvaničnici to dobro znaju. Ovakvo ponašanje je skandalozno i za svaku osudu. SPC treba da istraje u svojoj nameri – poručio je predsednik DSS dr Miloš Jovanović.

- Najprirodnije je da se novi mitropolit crnogorsko-primorski ustoliči baš na Cetinju, po crkvenom poretku, u gradu u kom su stolovali svi njegovi prethodnici. Oni koji to pokušavaju da spreče odriču se sopstvene istorije, Crne Gore i Cetinja. Prethodnici mitropolita Joanikija su ustoličeni na istom mestu i to je procedura koju niko iz političkih razloga ne može i ne sme da krši – istakao je predsednik POKS Žika Gojković.