NADA čestita ustoličenje mitropolitu Joanikiju na Cetinju

05. Septembar 2021.
NADA čestita ustoličenje mitropolitu Joanikiju na Cetinju

Koalicija NADA koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana najoštrije osuđuje antisrpski histeriju na Cetinju i pozdravlja istrajnost SPC da se mitropolit Joanikije ustoliči na Cetinju.

– Pokušaji sprečavanja ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju podigli su političke tenzije i podgrejali sukobe među braćom, koja ima isto poreklo, istoriju, veru i tradiciju. Ovakvo ponašanje je skandalozno i za svaku osudu, a oni koji su izazvali nasilje ostaće upisani u istoriji na mračnim stranama. Najvažnije je očuvanje mira i zato pozivam Srbe da ne nasedaju na provokacije i da se ne okupljaju masovno, jer je samo ustoličenje mitropolita na Cetinju već dovoljna pobeda" - izjavio je predsednik DSS, dr Miloš Jovanović.

"Oni koji su pokušali da spreče ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju, odrekli su se sopstvene istorije, Crne Gore i samog Cetinja. Prethodnici mitropolita Joanikija su ustoličeni na istom mestu vekovima unazad i današnje ustoličenje je bilo presudno da se ta tradicija nastavi. Još važnije je očuvanje mira među braćom, da se ne ponovi ono što je bilo u Crnoj Gori pre tačno 80 godina, čije posledice trpimo i danas. Zato je važno smanjiti tenzije i sprečiti sukob po svaku cenu" – istakao je predsednik POKS Žika Gojković.