Ne odustati od ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

09. Septembar 2021.
Ne odustati od ustoličenja patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Koalicija NADA koju čini POKS, DSS i 23 udruženja građana najoštrije osuđuje izjavu Azema Vlasija da Patrijarh srpski Porfirije ne treba da bude ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, nego u Beogradu, jer predstavljaju poziv na scenario haosa koji je pratio ustoličenje vladike Joanikija na Cetinju.

"Izjave koje dolaze iz Prištine su veoma opasne i predstavljaju probni balon albanskih separatista kako bi se proverila rešenost naših crkvenih i državnih vlasti da se ustoličenje Patrijarha Porfirija održi u Pećkoj patrijaršiji. Upravo zbog toga odgovor SPC i države treba da bude jasan da se od takvog ustoličenja neće odustati", poručio je predsednik DSS, dr Miloš Jovsnović.

"U nazivu titule Patrijarha srpskog stoji da je on i Mitropolit pećki, tako da bi odustajanje od ustoličenja u vekovnom sedištu srpskih arhiepiskopa i patrijarha, Pećke patrijaršije, bio poraz i odricanje od našeg istorijskog nasleđa. Cetinjski scenario se ne sme ponoviti, a najveća odgovornost leži na tzv.privremenim prištinskim institucijama, kao i KFORU i drugim međunarodnim predstavnicima na KiM", izjavio je predsednik POKS, Žika Gojković.